Sok lakástulajdonos csökkentette az albérlet díját a járvány miatt, harmaduk maga ajánlott engedményt a bérlőknek

2020. június 15., 10:33

Szerző:

A járvány hatásai gyorsan megjelentek az albérletpiacon, és elsősorban a budapesti kiadó lakások piaca rendeződött át – derül ki az ingatlan.com nem reprezentatív, 1200 lakáskiadó megkérdezésével végzett felméréséből.

A kutatás legfőbb megállapításai: 

  • A tulajdonosok 60 százaléka a járvány hatásait is figyelembe véve legalább egy évre kötne szerződést a bérlőjével.
  • A bérlők 40 százaléka kért a tulajdonosoktól fizetési kedvezményt, és akiktől kértek, azoknak a 97,5 százaléka meg is adta ezt.
  • A bérbeadók további 35 százaléka magától ajánlott engedményt a bérlőknek.

Azok a bérlők és tulajdonosok, akik fizetési engedményben állapodtak meg, 70 százalékban a fizetendő bérleti díj átmeneti csökkentéséről döntöttek, az esetek 15 százalékában pedig a bérlőknek ideiglenesen teljesen elengedték a bérleti díjat, és csak a rezsit, illetve közös költséget kell kifizetni a nehéz időszakban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikája szerint Budapesten leginkább a pesti belső kerületekben a legnagyobb a kiadó lakások kínálata: az idei első negyedévéhez képest áprilisban 10 százalékról 17 százalékra nőtt.

(A hvg.hu nyomán)

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.