Már halálos áldozata is van a zsarolóleveles e-mailes támadásoknak

Érzékeny adatok ellopása, pornónézéssel zsarolás - a harmadik negyedévben 37 százalékkal nőtt az ilyen támadások száma. A home office is segíti ezek terjedését. Egy ember bele is halt egy ilyen zsarolásba.

2020. november 21., 19:21

Szerző:

Folyamatosan nő az internetes levelezőrendszereken keresztüli támadások száma, a harmadik negyedévben főként a közismert csomagkézbesítő és logisztikai vállalatok nevével visszaélve küldték a kiberbűnözők a megtévesztő üzeneteket, amelyekben a melléklet vagy a hivatkozott link tartalmaz rosszindulatú programot, írja az MTI. 

    A biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő ESET és az egyik legjelentősebb IT biztonsággal foglalkozó hazai szoftverdisztribútor, a Sicontact Kft. tendenciákról közölt közleménye szerint az áldozatok érzékeny adatainak ellopása és a feloldókulcsért, valamint a nyilvánosságra hozatal megelőzéséért követelt váltságdíj nagyon jövedelmező támadástechnika lett: a harmadik negyedévben 37 százalékkal emelkedtek az ilyen támadási kísérletek.

    Megjegyzik, az üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája, és az otthon munkát végző felhasználók is nagy valószínűséggel kattintanak olyan koronavírus-témájú kéretlen levelekre, amelyek különböző átverésekkel próbálkoznak: most például oltásokról, maszkokról; emellett gyakoriak az olyan megtévesztések is, amelyekben állami szervek állítólagos támogatást ígérnek, de érkezhetnek hamis ingyenes letöltések, frissítések népszerű videó- és audiokonferencia alkalmazásokhoz is.

    A védekezésről közölték, a szoftverfrissítés mellett fontos például a tartalomszűrés, mert ezzel a kockázatos csatolmánytípusok is letilthatók, valamint az e-mailek engedélyezése és hitelesítése, ahol ellenőrizhető, hogy mely felhasználók és fiókok jogosultak küldeni az adott domainről, valamint a fiókvédelem, például többfaktoros azonosítással. Hozzátették: a felhőalapú eszközök és rendszerek megfelelő védelme is elengedhetetlen az adathalász támadások, káros e-mail csatolmányok és a spam-levelekkel szemben.

    Közölték, a zsarolóvírusok történetében ebben a negyedévben volt először olyan, amikor egy támadást emberölésként vizsgáltak, miután meghalt egy zsarolóvírus által megtámadott kórház betege.

    A harmadik negyedév adatai szerint újjáéledt a kriptobányászat, amely korábban hét egymást követő negyedévben is csökkenő tendenciát mutatott.

    Az ESET összesített kártevőlistájának élén a harmadik negyedévben tíz olyan trójai kártevő áll, amelyek elsősorban felhasználói megtévesztéssel kombinált támadásokhoz kapcsolódnak: állítólagos nyereményjátékok, lottónyereményekről szóló értesítések, amelyek hivatalos szervek, pénzintézetek nevében érkeznek.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.