Indul a sportlétesítmény-menedzsment szak a Zsigmond Király Egyetemen

2018. február 1., 16:25

Szerző:

Sportlétesítmény-menedzser képzés indul februárban a hamarosan Milton Friedman Egyetemként működő Zsigmond Király Egyetemen, a Testnevelési Egyetem szakmai támogatásával. A képzés 3 féléves, az első félév február közepén indul, 34 hallgatóval.

Az egyetem azért indítja el a hiánypótlónak szánt sportlétesítmény-menedzseri képzését, mert erre a szakmára – a kormány ez irányú beruházásaitól nem elvonatkoztathatóan – komoly igény mutatkozik. A szak elindításáról szóló mai sajtóreggelin elhangzott: az Európai Unióban kilencmillió sportedző, kétmillió orvos és hatmillió pedagógus dolgozik. Magyarország sikeréhez e hatalmas piacon nemcsak kiváló sportolókra, de jól képzett szakemberekre is szükség van. Ezt a törekvést szimbolizálja, hogy a sportlétesítmény-menedzsment szak védnöki tisztségét Simicskó István honvédelmi miniszter, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Fürjes Balázs, kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos is elvállalta.

Fotó: Bazánth Ivola

Szatmári Péter rektor az eseményen arról beszélt, hogy az elmúlt években rengeteg új sportlétesítmény jött létre, ami annak is köszönhető, hogy 2010 óta stratégiai ágazattá vált a sport. Ez szerinte jó folyamat, hiszen a sport erősíti az emberi közösségeket, miközben biztosítja a fenntartható fejlődést is. Ugyanakkor olyan vezetőket kíván, akik egyesítik magukban a vezetői, a kommunikációs, a pénzügyi a rendezvényszervezői informatikai készségeket. Akár stadionról, sportcsarnokról vagy uszodáról van szó, képesek azt sikeresen üzemeltetni, hosszú távon, fenntartható módon – tette hozzá az egyetem rektora.

Markovits László, a Vasas elnöke egyetértett azzal, hogy a sportingatlan-fejlesztés valóban indokolja a képzést. „A szakembereknek azt kell biztosítaniuk, hogy ezek a létesítmények minél kisebb költséggel minél több bevételt generáljanak. Azt a középutat kell megtalálni, hogy minél kevesebb állami forrásból, a sportszakmát szem előtt tartva működtessék a létesítményeket”, tette hozzá.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke arra tette a hangsúlyt, hogy a sport szerepe nemcsak az egészségmegőrzés, hanem az esélyteremtés is. Ugyanakkor ez egy gyorsan fejlődő üzletág, ami az európai gazdaság fejlődéséhez nagyban hozzájárul.

Gergely István, a Budapesti Honvéd ügyvezető elnöke szerint a magyar sport infrastruktúra-fejlesztése a reneszánszát éli, de „egy jó gazda nélkül” sokba kerül a fenntartása. Az ehhez értőket már most is keresik a piacon, ezért úgy véli a szakember, lesz igény a szakemberekre.

Szatmári Péter kérdésünkre elmondta: nagy hangsúlyt helyeznek a gyakorlati képzésre, a helyszínt ehhez az első félévben a Groupama Aréna biztosítja.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.