Megvan a tanulmány, ami nettó 11 millióért elemezte az FKF Zrt.-nek indonéz terjeszkedés lehetőségeit

2020. január 15. 16:33 - szerző: 168 Óra

A főpolgármester által elrendelt szerződéskötési moratórium idején a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) korábbi vezetése nettó 11 millió forintért rendelt egy tanulmányt az indonéziai exportstratégiájának lehetőségeiről. Az Átlátszó birtokába került a dokumentum, amely kevés konkrétumot, nagy általánosságokat, és két jövőbeli projektlehetőséget tartalmaz, de felhívja a figyelmet a korrupciós kockázatokra is.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes tavaly decemberben a Facebook-on tette közzé, hogy az FKF 2019. november 22-én nettó 11 millió forintért (ÁFÁ-val együtt 13,9 millió forint) rendelt egy 30 oldalas tanulmányt indonéziai exportstratégia kidolgozásáról. Vagyis arról, hogy milyen lehetőségei lehetnek az FKF-nek a délkelet-ázsiai szigetországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tüttő Kata az Indexnek elmondta, hogy az FKF a MERF&Co. Global Zrt.-t bízta meg az indonéziai exportstratégia kidolgozásával.

Az Átlátszó azt írja, hogy a tanulmány a megrendeléssel ellentétben nem 30, hanem Word-ben 62, PDF-ben pedig 82 oldal, és készült hozzá/belőle egy 16 oldalas prezentáció is. 

Rögtön az elején kiderül, hogy az indonéz export lehetősége nem egy hirtelen ötletként született meg 2019-ben az FKF-nél, hanem már 2018 októberében feltérképezték a lehetséges ázsiai export célpiacokat, és akkor választották ki Indonéziát.

A tanulmány szerint az FKF-re fényes jövő várhat a délkelet-ázsiai szigetországban, mert „kompetenciái a teljes hulladékgazdálkodási értékláncra kiterjednek”.

Az írás hosszasan, de kevés konkrétummal fejtegeti, hogy miként is kellene a budapesti cégnek megjelennie a magyartól teljesen eltérő környezetben.

„A projekt hosszú távú célja, hogy az FKF által átadott szaktudás előkészítse magyarországi vállalatok számára az indonéz piacra lépést”

– áll a dokumentumban, amelyben arra is felhívták a figyelmet, hogy a hulladékkezelési és hasznosítási beruházásokat az FKF Nonprofit Zrt. önálló kivitelezőként nem tudja megvalósítani, mert kompetenciája első sorban ezek üzemeltetésére terjed ki.

„A projektek fizikai megvalósítását hazai befektető és kivitelező partnerekkel együttműködve képes teljesíteni” – állapították meg.

Fotó: Facebook/FKF Zrt.

A tanulmány szerzői nem csak az export előnyeit és lehetőségeit sorolták fel, hanem számoltak a kockázatokkal is.

„Az országban igen magas a korrupció szintje, így ezt a faktort egy esetleges piacra lépés során mindenképpen szem előtt kell tartani, és felkészülni az ebből adódó váratlan eseményekre”

– hangsúlyozták. Arra is kitértek, hogy az FKF-nek a sikeres piacra lépéshez olyan partnereket kell találnia Indonéziában, akik jó kapcsolatban vannak a helyi politikai vezetéssel és hatóságokkal.

„Ez az üzletfejlesztési megközelítés jelentősen eltér a Magyarországon, vagy Európában elfogadott gyakorlattól, és ezért alapos felkészülést és türelmet igényel”

– tették hozzá.