Szombathy: verőemberekkel, üvöltve íratták alá a közös megegyezést

Egyeztetésre hívták, de már ott volt a kinevezett utódja, az iroda előtt verőemberek jelentek meg, Vaszily pedig üvöltve közölte: addig nem mehetnek el, amíg alá nem írták a közös megegyezést. Szombathy Pál mesélt a 24.hu-nak távozása körülményeiről.

2020. december 21., 14:36

Szerző:

Szombathy Pál szerint, amikor elvállalta a főszerkesztői posztot, Vaszily és tulajdonostársa, Ziegler Gábor elfogadta, hogy azt hoz munkatársnak, akit akar, és azt is elfogadták, hogy ez nem baráti, hanem középen álló lap lesz, és azt is elfogadták, hogy nem tud és nem is akar egy másik Origót csinálni. “Pali, minden úgy lesz, ahogy kéred, csak vállald el a vezetést” idézte fel az interjúban.

Szerinte Vaszilyt az Origónál, a köztévénél, az Echónál és a TV2-nél semmi nem gátolta az akarata érvényesítésében. Az Indexet viszont ebből a szempontból egyedi esetnek tartotta. 

“Képzeljünk csak el egy állatkertet: tele veszélyes ragadozóval és békés látogatókkal; mégsem történik baj. Vajon miért? Hát mert ott a rács a ragadozók és a látogatók között. A rács által működik az állatkert, a konstrukció! Az Indexnél az alapítványi forma volt a rács, emiatt vállaltuk egyáltalán. Nem sejtettem, hogy a rácsok egyszer csak megnyílnak, és ott találjuk magunkat szemtől szembe a vadakkal” - fogalmazott a 24.hu-nak Szombathy.

Miután az Indexet tulajdonló alapítványt megvette az Indamédia, egy ideig kérlelték, hogy maradjon főszerkesztő, de a végén kissé eldurvultak a dolgok - mondja a lapnak.

“November 23-án Sztankóczyval egyeztetésre mentünk a tulajdonosokhoz. Vaszily irodájában már ott várt az utódom, Starcz Ákos is, és közölték, hogy már mindent lepapíroztak. Majd kisvártatva megjelent két verőember az iroda előtt, meg a biztonság kedvéért másik kettő az udvaron, pedig akkor még nem is tudtuk, mire jó az ereszcsatorna. Vaszily meg ordítva közölte, hogy innen addig el nem mehetünk, míg mindent alá nem írtunk” - mondta Szombathy.

Szerinte egyszerre volt szörnyű, abszurd és komikus a jelenet, mintha Alsó-Üzbegisztánban lettek volna. Végül, ügyvédjével egyeztetve, aláírta az elétolt papírt.

A teljes nagyinterjú a 24.hu oldalán olvasható.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.