Célkeresztben – Az Index története (is) messzire mutat

Az Indexnek a jelek szerint vége van, de a történetnek még nincs. A szerkesztőség tagjai – tiltakozásul – felmondtak, múlt pénteken pedig váratlanul sokan álltak ki mellettük és a sajtó szabadságáért. Az eseményeket a napi sajtóban és a www.168ora.hu oldalon követhetik nyomon, akiket érdekel. A következő összeállításban idézetekkel igyekszünk felvázolni a történtek hátterét.

2020. augusztus 4., 06:00

Szerző: Sebes György

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője (az ATV Híradónak):

„Az Index – ha lesz is egy hosszabb vagy rövidebb agónia a történetében – eddigi formájában véget ért… Hogy mint márkanév fenn tud-e maradni, az erősen kétséges. Most egy nagyon komoly bizalomvesztés van magával a céggel, a márkanévvel szemben, sokkal inkább a bizalom arra a szerkesztőségre ment át, akik felálltak lényegében egyöntetűen. Az egy nagy kérdés, hogy ők tudnak-e együtt maradni, ők tudnak-e közösen egy új médiumot létrehozni.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (lisszaboni sajtótájékoztatóján):

„Magyarországon egy magántulajdonban lévő médium főszerkesztőjét a tulajdonos leváltotta… Ön azt gondolja, hogy az államnak be kellene avatkoznia abba, hogy egy magántulajdonos leváltja a főszerkesztőjét? Én ezt visszautasítom! Hogy jön az állam ahhoz, hogy beleszóljon egy magántulajdonban lévő médium tulajdonosának döntésébe? … Ami a magyarországi sajtószabadság helyzetét illeti: állandóan hallgatom ezeket a hazug vádakat. És mindig megkérdezem, hogy mondjanak egy konkrét esetet! Mikor nem írhatta le az újságíró azt, amit gondol? Mely törvény akadályozza meg, hogy a sajtó szabad legyen? Nincs ilyen.”

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI – a világ több mint száz országának sajtómunkásait és médiaszakembereit tömörítő nemzetközi szervezet) közleménye:

„Ismét támadás éri a sajtószabadságot Magyarországon. ... Nem meglepő, hogy az Index célpont lett. Magyarországon nincsenek bebörtönzött újságírók, nem szállják meg rohamrendőrök a szerkesztőségeket, nincsenek koholt büntetőeljárások, és ritka a fizikai erőszak újságírókkal szemben. Orbán Viktor Fidesze ennél sokkal kiszámítottabb, rejtettebb utat választott az információáramlás irányítására. A független sajtótermékeket először anyagilag kivéreztetik a médiapiac manipulálásával, majd miután meggyengültek, szép kényelmesen átjátsszák őket kormánybarát tulajdonosoknak, akik végső, halálos csapást mérnek rájuk: kirúgják a szerkesztőket, és megváltoztatják a szerkesztői irányvonalat. … A Fidesz emberei lassan elfoglalták az Index összetett tulajdonosi és irányítói testületeit.”

Fotó: Dombóvári Tamás

Magyar Nemzet-online (a péntek esti tüntetés időpontjában):

„A most kirobbant konfliktus látszólagos oka az üzleti titkokat a lap konkurenciájának (a 24-nek és a Hvg-nek) kiszivárogtató Dull Szabolcs kirúgása, ennél is fontosabb azonban az, hogy a baloldali ügyvéd, Bodolai László a Horn-korszak szocialista felügyelet alatt álló közmédiájának vezető politikai újságíróját, Szombathy Pált és Gyurcsány Ferenc közismert támogatóját, Sztankóczy Andrást nevezte ki. ... Mint ismert, az Index régóta válságban van, a lap pazarlóan működik, egyre nagyobb a veszteség. Ezt rontotta tovább az a hisztéria, amit a szerkesztőség Dull vezetésével az elmúlt hetekben kelteni próbált. Bodolai ezzel is indokolta a főszerkesztő kirúgását… A mostani felmondásokkal és a momentumosok távozásával egyértelmű lett Gyurcsány embereinek a hatalomátvétele a portálnál.”

Vásárhelyi Mária szociológus (a hirklikk.hu-n):

„Igazságtalannak tartom, hogy most Bodolait tegyék meg bűnbaknak, és rá zúduljon a népharag… A manipulatív, zsarnoki hatalom könnyűszerrel tudja úgy keverni a kártyákat, hogy az ellenük küzdő barátok, bajtársak egymásnak ugorjanak és ne a közös ellenség – a zsarnokság –, hanem egymás ellen harcoljanak.”

Orosz Anna, a Momentum alelnöke, Újbuda alpolgármestere (a pénteki tüntetésen):

„A szabad sajtó segít értelmezni azt, ami Magyarországon és a világban történik, beszédtémát szolgáltat az embereknek. Ablak az igazsághoz. Amikor tönkreteszik a sajtót, akkor ezeket az ablakokat zárják be, és helyettesítik hazugságokkal.”

Gulyás Balázs publicista (ugyanott):

„A miniszterelnök egykor azt mondta, »mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.« De ez a rendszer a hazánkat is megeszi, felzabál a felcsúti kisgömböc. Változás akkor lesz, ha olyankor is utcára vonulnak az emberek, amikor épp nem őket akarják ellehetetleníteni.”

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (ugyanott):

„Saját bevallása szerint Lázár János is az Indexszel nyitotta a napját. Ez azért volt így, mert a szerkesztőség olyan tartalmat adott, amely átnyúlt a politikai szekértáborokon: az Index elhivatott szakmaisággal dolgozott… Nekem a független, pártatlan média a tükör, én a valóságot szeretném nézni, engem a valóság érdekel. Én kíváncsi vagyok arra, hogy mi a helyzet, hogy mi a valóság, és miután azt megismertem, kíváncsi vagyok arra, hogy tudok-e változtatni azon, hogy mi a probléma.”

Fotó: Dombóvári Tamás

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő (ugyanott):

„Azt tehetjük, hogy ma megfogadjuk magunknak, megfogadjuk egymásnak, hogy folytatni fogjuk, és nem hagyjuk abba. Azt gondolom, hogy a magyar sajtószabadság problémáját csak akkor oldhatjuk meg, ha a Kunigunda utcába majd nem húsz képviselő megy be, hanem százezer magyar ember.”

Tamás Gáspár Miklós filozófus (a merce.hu-n):

„Ezek a fiatalemberek – az Index szerkesztői, munkatársai – bebizonyították, hogy különösebb hangoskodás és hencegés és színfalhasogatás nélkül lehet gyakorolni a szabadságpárti ellenállás egyszerű, elemi gesztusait… Orbánnal nincs kompromisszum. Nem azért csak, mert megalkudni vele nem emberhez méltó, hanem azért is, mert kilátástalan. Az Index dolgozói nem forradalmárok. Kételkedő és habozó polgárok, akiknek van hozzá elég eszük, hogy belássák: itt nincs kivel beszélni.”

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője (a 168 Órának):

„A magyar politika csak abban tud gondolkodni, hogy nekem legyen médiám. … Az állandó fenyegetettségben bármikor bárkire lecsaphat a gépezet. Miféle sokszínűség ez?”

Nem véletlenül jutott mindenkinek az eszébe, ami az utóbbi években például az Origóval és a Népszabadsággal történt. A hatalmi kommunikáció és propaganda legnagyobb ellensége ugyanis a még megmaradt szabad sajtó. A gépezet a jelek szerint jól kidolgozott, előre kiszámított tervekkel dolgozik. Csak három lehetőséget látnak: bedarálni, megszüntetni vagy bekebelezni. Vannak még szigetek, amelyek ellenállnak. Ám meglehet, valahol már az ő sorsukról is döntöttek. Vagy legalábbis foglalkoznak velük. Legyen igaza Mérő László matematikusnak, aki szerint „lehet, hogy két év múlva, amikor Orbán Viktor magában elemzi veresége okait, arra ébred majd rá, hogy nagy hiba volt hagyni az Indexet szétesni, sőt azt elő is segíteni”. De ez az optimista változat. És egyelőre csak a remény táplálja megvalósulását.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.