Az Index felmondott rovatvezetője szerint a NER-ben nincs olyan forgatókönyv, ami alapján az Index megúszhatta volna

2020. augusztus 11., 16:33

Szerző:

Az Index távozó politikai rovatvezetője, Rovó Attila adott interjút a 444.hu-nak. Rovó a felmondásukat töltő munkatársak napi munkájáról elmondta, a főszerkesztő-helyettesek mindent megtesznek, hogy működjön a lap, de az főszerkesztő nélkül gazdátlan. Sztankóczy András és Szombathy Pál igazgatósági tagok pedig nincsenek jelen személyesen a lap életében.

Bodolai László igazgatósági elnök sincs bent az Indexnél, szabadságolta magát, a felmondásokat egy jogász intézte helyette. A kialakult szituációt egy olyan esettel érzékeltette Rovó, hogy egy frissen felvett újságíró az épület előterében kereste a szerkesztőséget, de nem volt aki eligazítsa. Az illetőt azóta sem látták.

A rovatvezető azt is elmondta, hogy a felmondottak közül úgy harminc embert mentettek fel a munkavégzés alól, akinek dolgozniuk kell, ők is inkább home office-ból teszik azt. Harmadannyian készítik most a lapot, mint korábban. Arra a kérdésre, hogy hány újságíró marad állományban, Rovó azt mondta,

Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna.

Rovó Attila már negyedszer éli meg, hogy fel kell mondania egy lapnál. 2005-ben a Magyar Hírlapnál dolgozott, amikor Széles Gábor szétkapta a szerkesztőséget, 2010 után a közrádiónál és az Origóban dolgozott, amikor azokat megtámadták, később, pedig a VS.hu-tól volt kénytelen távozni.

A rovatvezető szerint az a közös pont a korábbi esetekben és a mostaniban, hogy először mindig csak egy picit akarnak hozzányúlni a szerkesztőséghez.

Egy apró megjegyzés, egy jó tanács, aztán esetleg egy hosszabb elbeszélgetés, na jó, egy-egy elbocsátás, egy kis átalakítás. Aztán már a közvetlen felettesedet rúgják ki, és ott állnak a küszöbödön.

Azt is elmondta, hogy az elején még lehet azt hinni, hogy létezik apró, szakmailag is vállalható korrekció, de valójában nincs olyan hogy kicsit belenyúlnak, kicsit csillapítanak, előbb-utóbb mindent meg akarnak mondani.

Rovó úgy véli, hogy ha a hatalomnak módjában áll betörni valahova, akkor betör, és addig tör, amíg mindent el nem pusztít.

Ha egyszer felbukkan Vaszily Miklós, és elkezdődik egy furcsa, akár gazdaságinak álcázott nyomás tíz év nemzeti együttműködés után, nincs olyan forgatókönyv, ami szerint az Index megúszhatja. Ez a rendszer logikája és természete.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.