Rendkívüli állománygyűlést tartott az Index: kirakták a főszerkesztőt a lap igazgatóságából

2020. június 22. 15:01 - szerző: 168 Óra

Rendkívüli állománygyűlés volt hétfő délelőtt az Index.hu óbudai szerkesztőségében. A céget tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László itt tájékoztatta az újságírókat az elmúlt napok eseményeiről, a szerkesztőség tagjain kívül még jelen volt Pusztay András vezérigazgató is – számol be a 444.hu.

A figyelmes olvasók észre is vehették, hogy az Index hétfő délelőtt alig-alig frissült. Az ülésre azután került sor, hogy a szerkesztőség egységesen állt ki a lap működését átalakító terv ellen, amivel lényegében külső cégekbe szerveznék a rovatokat. Erről és az Index jelenlegi helyzetéről itt írtunk:

A rendkívüli állománygyűlésen a 444 szerint Bodolai csillapítani próbálta a feszültségeket, és közölte, Gerényi Gábor tervét – ő az Index egyik alapítója, jelenleg az Azonnali.hu társtulajdonosa – nem tárgyalja végül az igazgatóság, a továbbiakban ő már nem vesz részt tanácsadóként az igazgatóság ülésein, megszűnik vele az együttműködés. 

Ugyanakkor Bodolai bejelentette azt is, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát megszünteti, mert belső döntéseket vitt a nyilvánosság elé.

A főszerkesztői posztról nem mentette fel. Az igazgatóság átalakul. Elképzelhető, hogy távozik Pusztay András vezérigazgató is, aki elmondta, olyan igazgatósági határozat született múlt héten, amit nem tud lelkiismerete szerint végrehajtani. A kérdésre, hogy emiatt távozik-e, az ülésen nem adott egyértelmű választ.

A feszültség ezzel együtt is valamennyit enyhült a gyűlés végére. Az újságírók közül többen például amellett érveltek, hogy maradjon együtt az egyébként láthatóan feszült munkakapcsolatban álló Pusztay-Bodolai-Dull hármas, ugyanis úgy érzékelik, bármilyen változás csak rontana a jelenlegi helyzeten. A jelenlévők abban maradtak, hogy a szerkesztőség vezetése kidolgozza, milyen garanciák mellett állítanák vissza a függetlenségi barométert. 

A szerkesztőségben egyébként nem kételkednek, hogy politikai szándékok állnak a háttérben. A kérdés most az, hogy Dull helyzete tartható lesz a bizalmi válság és az igazgatósági tagság megszüntetése után, hogy milyen formában változik az igazgatóság összetétele, és hogy ez az új felállás mennyiben tudja majd biztosítani a szerkesztőség eddigi működésének feltételeit.