Igor Matovic kilenc éve még nem bírta Orbánt, de a megismerkedésük óta ez megváltozott

2020. június 15., 13:23

Szerző:

Igor Matovič szlovák miniszterelnök 2011-ben még igen ellenségesen viszonyult Orbán Viktorhoz. „Képzeljék el, hogy lehetővé tesszük magyarjainknak a magyar állampolgárság felvételét. Néhány év múlva választások lesznek Magyarországon, és a déli területeinken Orbán fog majd masírozni, mert kampányt fog itt csinálni” – mondta egy akkori interjúban.

A Válasz Online-nak adott mostani interjújában azt mondta, hogy akkoriban ellenségesnek tartotta, hogy a Szlovákiában élő magyarok megkapták a kettős állampolgárságot. Állítása szerint ezt azért nem támogatta, mert attól tartott, hogy megnövelné a magyargyűlölő Ján Slota támogatottságát.

Most már, mint kiderült, már másképp érez Orbán iránt.

Orbán Viktor és Igor Matovic sajtótájékoztatója Orbán Viktor és Igor Matovic sajtótájékoztatója
Fotó: Koszticsák Szilárd

„Amikor valamit nem ismerünk, a média segítségével próbálunk képet alkotni róla. Viszont

annak köszönhetően, hogy megismerkedtem Orbán Viktorral, kiderült, hogy hamis a média alapján róla alkotott képem”

– tudatta.

Matovič az interjúban megígérte, hogy a kormányprogramnak megfelelően törölni fogják a Robert Fico-féle ellentörvényt, és engedélyezni fogják a kettős állampolgárságot.

A 75 éve elfogadott, a magyarok kollektív bűnösségét deklaráló Beneš-dekrétumokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „a kollektív bűnösség bármilyen elvének alkalmazása nem lesz egy európai ország jogrendjének sem alapja és része”, azt viszont nem ígérte meg, hogy intézkedni is fog az ügyben.