Visszalőtt az Országos Bírósági Hivatal: biztosított a bírói függetlenség, csak a kisebbségnek vannak fenntartásai

2020. április 8., 19:05

Szerző: Árpási Bence

Válaszolt az Országos Bírósági Hivatal az Amnesty International jelentésére. Az emberi jogi szervezet súlyos megállapításokra jutott, miután több, az igazságszolgáltatásban dolgozó érintettet is megkérdezett. 

Erre reagált most a bírósági csúcsszerv. Mint a 168 Órának megküldött válaszukban írják, "az említett tanulmány által - többségében névtelenül nyilatkozó, illetve a bírósági szervezetből korábban eltávozott személyek elmondásai alapján - sugalltakkal szemben a valóság az, hogy

mind a jogszabályi környezet, mind a tényleges gyakorlat teljes mértékben biztosítja a bírói függetlenséget Magyarországon."

Handó Tünde, az OBH korábbi elnöke. Leginkább az ő ténykedését bírálja az Amnesty International jelentése

Végezetül azt is hozzáteszik, "ezen a mintegy 3000 fős bírói kar mindössze

0,004%-ének (4 ezrelékének) tényállításokkal alá nem támasztott negatív érzülete sem változtat."

Az Országos Bírósági Hivatal azért is az érdeklődés középpontjába került, mert Áder János köztársasági elnök a napokban nevezte ki az OBH egyik elnökhelyettesének Erőss Mónikát, aki történetesen Varga Judit igazságügyminiszter anyósa. 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.