Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Négyen már meghaltak fővárosi idősotthonok lakói közül

2020. április 8. 10:20 - szerző: 168 Óra

Két fővárosi idősotthonban is megjelent az új kínai koronavírus, mindkét intézményben halálos áldozatot is követelt a fertőzés, írja az Origo.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy

összesen négyen haltak meg két intézményben.

Pesti Úti Idősek Otthona
Fotó: www.pestiut.hu

Az operatív törzs keddi bejelentése szerint a 17. kerületi Pesti Úti Idősek Otthonában 65 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, ebből 52 gondozott és 13 dolgozó. Közülük 15 idős gondozott került kórházba.

Ebben az idősek otthonában 525 idős ember él, és 196-an dolgoznak ápolóként vagy a kisegítő személyzet tagjaként.

Mindeközben a terézvárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthon több lakójánál is diagnosztizálták a fertőzést. A portál szerint itt 114 gondozott és 29 dolgozó van. Eddig innen öt idős beteget szállítottak kórházba, mindannyiuknál laboratórium igazolta a fertőzést. Három dolgozó otthoni karanténban van, mert jelentkeztek náluk a tünetek. A fertőzött idősek szobatársai saját szobájukban vannak elkülönítve.

Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban arról számolt be, az idősotthonok kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban, egyrészt, mert sokan vannak egy helyen, másrészt, mert lakóik idős, gyakran krónikus beteg emberek, akikre a vírus különösen veszélyes.