Bárhol lecsaphat a vihar, a jégeső sem kizárt - zivataros napok elé nézünk

2020. május 27., 14:53

Szerző:

Szerdán is sokfelé számíthatunk zivatarokra, ezért éjfélig riasztás van érvényben az ország teljes területére

írja a meteorológiai szolgálat.

A déli óráktól a Duna mentén, valamint főként attól keletre várhatók szórványosan zivatarok, amelyeket nagyobb mennyiségű csapadék (lokálisan 15-20 mm) viharos széllökések (60-80 km/h) és apró szemű jég (<=1 cm) kísérhet.

Dunántúlon az északkeleti, a Zempléni-hg. környezetében pedig az északnyugati szelet kísérheti a késő délutáni órákig időnként viharos közeli (50-60 km/h) közötti széllökés.

Csütörtökön szintén a Duna mentén és ettől keletre számíthatunk legnagyobb számban zivatarok előfordulására.

Emellett délután északnyugat felől egy hidegörvény közelíti meg hazánkat, emiatt a Kisalföldön és az Alpokalján is kipattanhat egy-egy zivatar. Ezekhez a zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés (60-80 km/h), jégeső (aprószemű jég <=1 cm) társulhat.


Nagyon úgy tűnik, a zivatarok velük maradnak a hét második felében is:  

Csütörtök 

A több órás napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, szórványosan fordulhat elő záporeső, illetve zivatar. A zivatarokat aprószemű jég és viharos szél kísérheti. A gyakran élénk északi, északnyugati szél napközben többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet zömében 7 és 12 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken 3, 7 fok is lehetséges. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű.

Péntek

A (döntően) néhány órás napsütés mellett gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen számíthatunk záporra, zivatarra. Az északi szél megélénkül, többször meg is erősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul.

Szombat:

A gyakorta megnövekvő gomolyfelhőzet mellett több-kevesebb napsütés várható, elszórtan fordulhat elő záporeső, egy-egy zivatar. Az északnyugati, északi szél megélénkül, néhol meg is erősödik, zivatar körül viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 22 fok között valószínű.

Vasárnap:

Északkelet felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre több helyen lehet számítani esőre, záporesőre. (Főként a csapadék várható mennyiségében még nagy a bizonytalanság.) Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 15 és 20 fok között valószínű, de a tartósan felhős tájakon ennél hűvösebb is lehet.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.