Vasárnapra elromlik az idő, de szombaton is több megyében adtak ki figyelmeztetést - ilyen időnk lesz a pünkösdkor

2020. május 30., 08:17

Szerző:

A déli óráktól a záporok mellett néhol zivatar is kialakulhat az északkeleti megyékben (illetve nagyobb bizonytalanság mellett az ország keleti felén máshol is). A zivatarokat szélerősödés vagy viharos lökések, apró szemű jég, intenzív csapadék kísérheti - tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

 

A szombati időjárás így alakul: a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan fordulhat elő zápor, elsősorban az északkeleti megyékben pedig néhol zivatar is lehet. A Dunántúl nyugati felén kisebb a csapadék esélye. Az északi szél a Nyugat-Dunántúlon és a Zempléni-hegység körül napközben megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 21 fok között valószínű. Késő estére 9 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.

 
 


Vasárnap délutánra mindenhol befelhősödik az ég, ezzel együtt egyre többfelé elered az eső is. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik, de északkeleten, a Hajdúságban és a nyugati határnál mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 15 és 20 fok között valószínű, de a tartósabban felhős északi tájakon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

 
 
 
 
 
 
 
 

Hétfőn éjszaka a borult idő mellett gyenge eső még szinte bárhol előfordulhat, majd napközben szakadozik a felhőzet, nagyobb eséllyel a Dunántúlon napos időszakok is lehetnek, és ekkor már inkább csak időszakos eső, záporok fordulhatnak elő. Zivatar sem kizárt. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, az Alpokalján viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 18 és 22 fok között valószínű, de a tartósan felhős (közép-magyarországi) tájakon ennél hűvösebb is lehet.

 

Kedden erőteljes gomolyfelhő-képződés várható délelőtt több, délután kevesebb, összességében néhány órás napsütéssel. Elszórt jelleggel számíthatunk záporok, néhol pedig zivatarok kialakulására, nagyobb számban a délután során. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk az előző napoknál több (akár több órás) napsütéssel. Legfeljebb néhol lehet gyenge zápor. Az északkeleti szél napközben élénk, néhol erős lesz, estére változó irányúvá válik és gyengül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.