Gyönyörű, "kora tavaszi" idő lesz holnap

2020. december 4., 19:56

Szerző:

Napsütés lesz, eső nem.

Európa nagy részének időjárását ciklonok alakítják, amelyeket nyugati, illetve keleti irányból is magasnyomású zóna zár közre. A Brit-szigetek fölött elhelyezkedő, nagy kiterjedésű alacsony nyomású légköri képződmény nagy területen, szinte egész Nyugat-, Északnyugat-Európa térségében felhősödést okoz. Többfelé csapadékról is érkezik jelentés, amelynek nagy része eső formájában hullik le, de helyenként (észak felé haladva egyre nagyobb gyakorisággal) havazás is előfordul. Olaszország déli részénél egy mediterrán ciklon örvénylik, amelynek melegfronti felhőzete egészen Lengyelországig felnyúlik.

A ciklon hatására több helyen előfordul vegyes halmazállapotú csapadék, a Földközi-tenger középső, illetve keleti medencéjében azonban labilisabb a légkör, többfelé képződik zápor, zivatar, amelyet egyes részeken felhőszakadás is kísér. A Kárpát-medence egyre inkább a Nyugat-Európai ciklon előterébe kerül, emiatt valamivel enyhébb, és egyre szárazabb levegő áramlik fölénk.

Idehaza éjszaka a kezdetben még erősebben felhős tájakon is fokozatosan csökken, szakadozik a felhőzet, de továbbra is maradhatnak borult körzetek. A szélcsendes részeken (nyugati, délnyugati határvidék, illetve az Északi-középhegység tágabb térsége) hajnalra helyenként köd, illetve rétegfelhőzet képződhet, amely szombat napközben feloszlik, és ezt követően országszerte napos, fátyolfelhős időben lesz részünk. Számottevő csapadék nem valószínű. A délkeleti szelet több helyen élénk, az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön olykor erős lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +7 fok között alakul, de a szélcsendes, fagyzugos tájakon gyenge fagy is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 10 és 15 fok között várható, de néhol hűvösebb is lehet.

(MTI)