A hétvégét sem ússzuk meg felhőszakadás és zivatarok nélkül

2020. június 18., 19:10

Szerző:

A hétvégén is sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként a szél is megerősödik. Ezzel együtt, főként pénteken és szombaton napsütés is lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken az északkeleti országrészben és a délnyugati megyékben erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen kialakulhat zápor, zivatar, másutt a többórás napsütés mellett gomolyfelhős idő várható, záporokra is jóval kisebb az esély. Több helyen megélénkül, néhol megerősödik a szél, de intenzívebb záporok, zivatarok környezetében is előfordulhatnak erős, esetleg viharos széllökések. A leghidegebb órákban 12-18 Celsius-fok lesz. Napközben 21-26 fokig melegszik a levegő.

A péntekre várható zivatarok és felhőszakadások miatt az OMSZ már csütörtökön veszélyjelzést adott ki, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyére narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

 

Szombaton is az ország északkeleti felében, illetve a délnyugati tájakon várható nagyobb eséllyel eső, zápor, zivatar. Az érvényben levő veszélyjelzés szerint citromsárga figyelmeztetés van kiadva az ország északkeleti részére. Másutt napos idő várható, és inkább csak helyenként alakulhat ki zápor. A szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A minimumhőmérséklet 13-18, a maximumhőmérséklet általában 21-27 fok között alakul, de északkeleten pár fokkal hűvösebb lehet az idő.

Vasárnapra virradó éjszaka észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és napközben is inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő. Több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar is. A Dunántúlon többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél, keleten mérsékeltebb lesz a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb hőmérséklet 19-25 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.