Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Építkezhet a Garancsi-közeli cég a siófoki obszervatórium mellé, zöld utat adott a kormányhivatal

2020. július 6. 09:48 - szerző: 168 Óra - forrás: HVG.hu

Vélhetően megépül a siófoki időjárás előrejelző állomás mellé az az ötszintes társasház, amely egy Garancsi István érdekeltségébe tartozó cég épít. Innen működik az a balatoni viharjelzés, amelyet pár éve milliárdokból fejlesztettek, így

vélhetően a mérések pontosságát is befolyásolja majd az ötszintes társasház.

A siófoki obszervatórium egyik előrejelző monitora.

A Somogy Megyei Kormányhivatal ennek ellenére áldását adta az építkezésre – írja a hvg.hu. A portál megkereste a beruházót Molnár Györgyöt, aki azt mondta, hogy ő egy

„balatoni ember, aki 30 éve vitorlázik, neki sem mindegy, hogy pontos-e az előrejelzés vagy sem”.

Vihar a Balatonon. 

Ugyanakkor szeretné minden törvényesen menne és az OMSZ munkáját sem akadályozná, de már három éve próbálja megszerezni az építési engedélyt.

„Átterveztük, hogy ne zavarjuk a meteorológiai szolgálatot. Kifejezetten az OMSZ szempontjait figyelembe véve lesz lépcsőzetes az épület”

– mondta Molnár György, aki szerint felajánlották, hogy telepíthetnek műszereket a társasház tetejére is. A portál emlékeztetett, 2019-ben született egy kormányrendelet, amely kimondja, hogy a meteorológiai obszervatórium magas légköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.

Ez a tiltás azonban erre a területre nem vonatkozik, mert az építési engedélyt már korábban kiadták.