Vasárnap már záporok is lehetnek

2020. december 5., 17:46

Szerző:

Ciklon, anticiklon, enyhe levegő. Akár 15 fok is lehet.  

A Brit-szigetek fölötti középponttal hatalmas ciklon örvénylik, amely Európa nagy részének időjárását meghatározza. Hatására szárazföldünk nagy részén erősen felhős az ég, csak helyenként süt ki hosszabb időre a nap. Többfelé fordul elő eső, zápor, északabbra és a magasabb hegyekben havazik. Ugyanakkor Kelet-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, területén ködös, rétegfelhővel borított tájak és derült napos vidékek egyaránt előfordulnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti tájain általában -2, -10, de az Ural előterében -11, -17 fok is előfordul. Ettől délnyugat felé fokozatosan egyre enyhébb az idő, a nyugati, délnyugati tájakon a kora délutáni órákra többnyire 10, 15, néhol 16, 19 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását a nyugat-európai ciklon előoldalán érkező enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő alakítja.

Hazánkban reggelig általában közepesen vagy gyengén felhős idő lesz, hajnalban főként északkeleten foltokban köd képződhet. Csapadék nem várható.

Vasárnap a ködfoltok feloszlása után a nap nagy részében a változóan vagy délkeleten gyengén felhős ég mellett több órára kisüt a nap, majd délután nyugaton, délnyugaton megnövekszik a felhőzet, és ott estétől már eső, zápor is lehet.

A délkeleti, keleti szél többfelé megerősödik, szombaton néhol, vasárnap főként az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 8 és 15 fok között alakul.

 

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.