Az ellenzéki szavazók döntő többsége közös jelölteket akar, itt lenne az ideje a viták lezárásának

2020. augusztus 11., 11:10

Szerző:

2020. július végén az ellenzéki szavazók közel háromnegyede (72 százalék) a közös ellenzéki listát és a közös ellenzéki képviselőjelöltekkel történő indulást támogatja.

Különösen magas a közös indulás támogatottsága az MSZP és a DK támogatóinál, de a Momentum szavazóinak kétharmada is ezt az indulási módot támogatja. Jelenleg a Jobbikra voksolók még nem elkötelezettek teljesen a kérdést illetően, de egy másik kérdés azt jelzi, hogy ők is szükségesnek tartják a teljeskörű ellenzéki összefogást a Fidesz–KDNP legyőzése érdekében – írja legfrissebb elemzésében az Idea Intézet, mely 2020. július 30-a és augusztus 3-a vette fel a reprezentatív kutatást.

Az indulással kapcsolatos álláspontját még nem véglegesítő Momentum szavazóinak 64 százaléka minden körülmények között a közös lista, közös egyéni jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt álláspontját fogadja el. További 30 százalékuk van hasonló véleményen, és elenyésző részük utasítja el az együttműködést.

A Jobbik szavazói távolságtartóbbak egyelőre: 49 százalékuk minden körülmény között a legszorosabb együttműködés híve, 31 százalékuk inkább ezt az indulást támogatná, ugyanakkor 12 százalukra jellemző az elutasítás. A pártpreferenciájukat nem vállalók vagy abban bizonytalanok a Momentum-szavazókkal majdnem megegyező arányban támogatják a legszorosabb együttműködést, ugyanakkor 12 százalékuk szerint semmilyen együttműködésre nincs szükség.

A pártpreferenciájukat nem vállalók vagy abban bizonytalanok 57 százaléka is a közös lista, közös jelöltek forgatókönyvet támogatja, de 31 százaléknak nincs határozott álláspontja a kérdésben.

Az IDEA szerint jelenleg

a legszorosabb együttműködésnek van döntő többsége,

és tekintve a kormányzati erőforrások gazdagságát, a kormánypárti szavazók masszív egységét, az ellenzék egyik, ha nem a legfontosabb feladata az indulási alternatívákra vonatkozó viták belátható időn belül történő lezárása, összegeznek.