Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Hűtlen kezelés miatt is nyomoznak a zaklatással vádolt polgármester falujában

2018. november 7. 17:36 - szerző: Bíró Veronika

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik nyomozás a zaklatással vádolt Czibere József vezette tyukodi önkormányzattal kapcsolatban. A Csengeri Rendőrörsön a feljelentést tavaly nyáron tették.

A szerkesztőségünk birtokába jutott adatkérésében tavaly a Csengeri Rendőrörs azt írta az önkormányzatnak, hogy „a rendelkezésre álló információk alapján a Tyukodi Önkormányzatnál folytatott több cselekménynél, pályázat végrehajtásánál is jogsértések történtek, melyek megállapítása az eljárás tárgyát képezi".

Az egyik, 2017. július 17-i levélben a rendőrség azt írta, hogy több névtelen feljelentés is érkezett. A rendőrség arról kérdezte, az önkormányzatot, hogy Czibere József polgármesterré választása óta milyen szociális támogatásokat biztosít a hivatal, milyen igénylési feltételekkel, továbbá a közmunkások kiválasztásának feltételeiről, munkájuk irányításáról, illetve pályázatokról érdeklődtek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre október 31-én azt közölte, hogy a nyomozás folyamatban van, gyanúsítottat még nem hallgattak ki az ügyben.

A települést még most sem hagyja a nyugodni a tavaly nyáron kirobbant zaklatási botrány. A tyukodi anyakönyvvezető, Németh-Kiss Pálma 2017. június elején jelentette fel a polgármestert. Az asszony állítása szerint tavaly májusban Czibere bement hozzá az irodába, beszorította a sarokba, és fogdosni kezdte a mellét és a fenekét is. Védekezés közben megsérült a nő karja, erről látlelet is készült. Feljelentésében azt is elmondta, hogy a polgármester rendszeresen zaklatta őt. A Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrse folytatta le illetékességből a nyomozást, amelyet idén februárban megszüntettek. A nyolc hónapos nyomozás alatt Czibere Józsefet az ellene folyó eljárásban csak tanúként hallgatták ki. A sértett panaszt tett emiatt, aminek a főügyészség helyt adott, és elrendelte a nyomozás folytatását. A főügyészség áprilisi határozata azt is kimondta, hogy a nyomozás adatai szerint Czibere szeméremsértés vétségét és könnyű testi sértés vétségét megvalósította. Németh-Kiss kizárási indítványt jelentett be a Csengeri Rendőrőrssel szemben, ezután az ügy ezután átkerült a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságra. Itt hallgatták ki gyanúsítottként idén júniusban – a nyomozás során először – Czibere Józsefet.

Czibere József
Fotó: Facebook

Tyukodi lakosok egy csoportja szolidaritása jeléül levelet írt lapunknak Németh-Kiss Pálma mellett kiállva. Múlt heti cikkünkből tudták meg, hogy akár három évig is tarthat a nyomozás az ügyben, annak ellenére, hogy tanú, látlelet és több áldozat is megerősítette a feljelentő állításait. A falubeliek közül többen igazságtalannak tartják a helyzetet, az ügy állandó beszédtéma a községben. 

A levelet 10–12 ember írta, de rajtuk kívül más helyi lakos is megkereste a 168 Órát. Mind tartanak azonban a polgármester bosszújától, megélhetésüket féltik. Ami nem havi több százezres fizetést jelent, hanem például azt a veszélyt, hogy kizárják őket a közmunka-programból. Ahogy mondják, a közmunkán és egy szomszédos település szezonálisan üzemelő konzervgyárán kívül nincs nagyon más munkalehetőség a környéken.

– Befolyásos ember a faluban, nagy ember, félek tőle. Ha egy közalkalmazottal megtehette azt, amit Pálmával megtett, és a mai napig pozícióban van, akkor egy átlagemberrel mit tenne? 

– mondja lapunknak az egyik levélíró.

Hozzáteszi, nem elszigetelt esetről van szó, nem csak az anyakönyvvezetőt zaklathatta Czibere. Úgy tudja, korábban például egy fiatal alkalmazott azért hagyta ott a hivatalt, mert a polgármester többször is zaklatta őt. A nő inkább felmondott.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség április 3-i határozata is kimondta, hogy a polgármester két másik sértettel szemben is megvalósíthatta a szeméremsértés vétségét. Egyikük esetében nem volt tisztázva, hogy a szexuális kényszerítés alap-, vagy annál súlyosabb, minősítette esete is megállapítható lenne, ezért további nyomozást tartottak indokoltnak.