Huszonegyszeres árat kér Tóth Bertalantól az NVB a szavazói névjegyzékért

2019. május 9., 11:05

Szerző:

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az ellenzéki párt EP-listavezetője kifogást emelt az ellen, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a választói névjegyzék árának a 21-szeresét akarja kifizettetni vele a szavazói névjegyzékért a május 26-i EP-választások előtt – derül ki a Népszava cikkéből.

Magyarországon a jelölő szervezeteknek lehetőségük van arra, hogy szavazói névjegyzéket vegyenek. Ez megmutatja, hogy az adott választókörzetben kik jogosultak a szavazásra, az ára pedig 149 ezer forint, vagyis egy parlamenti választásokon országos listát állító pártnak 106 x 149 000 = 15 794 000 forintot kell kicsengetnie, hazánkban ugyanis ennyi választókerület van. Mivel az EP-választás egy egyszerű egyfordulós listás szavazás, amelyen pártok indulnak, Tóth Bertalan átutalt 149 ezer forintot a szavazói névjegyzékért, az NVB azonban még 2,98 milliót követel tőle. Bár az összefüggés nem teljesen világos, a testület arra hivatkozik, hogy Magyarországnak összesen 21 képviselője lehet 2019 és 2024 között az Európai Parlamentben, szóval az MSZP-s képviselő legyen szíves összesen 3 129 000 forintot fizetni a szavazói névjegyzékért.  Ezt Tóth Bertalan azért kifogásolja, mert szerinte EP-választáson az egész ország egyetlen választókerületnek számít.

Az NVB várhatóan pénteken dönt az MSZP elnökének a kifogásáról.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.