Loacaste, Chenale, Vescage: asztmát és más súlyos betegséget is okozhatnak a hamis parfűmök

2020. április 9. 17:23 - szerző: 168 Óra

A hamis, ellenőrizetlen forrásból származó parfümök használata súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, hiszen ezek a készítmények nem mentek át a szükséges ellenőrzéseken. A bőrpír és a viszketés mellett súlyos allergiás reakciókat, kiütéseket, asztmát, de akár arcüregi problémákat is okozhatnak a hamis készítmények – hívja fel a figyelmet a napi.hu.

A termék csomagolásának, üvegének megvizsgálásával megelőzhetjük az egészségügyi kockázatokat. Hamisításra utaló jel lehet, ha a termék színe eltér a megszokottól, vagy

jóval a piaci ár alatt kínálják 

– idézi a lap a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közös sajtóközleményét.

A baloldali igazi, a jobboldali pancsolt

Az Európai Bizottság adatai szerint 2017 és 2018 között a legtöbb hamis parfüm és kozmetikum Törökországból érkezett az EU területére. Az összes készítmény mintegy 66 százaléka származik innen, míg 30 százalékuk Kínából, 3,3 százalékuk pedig Hongkongból kerül a kontinensre.

Hazánkban az utolsó átfogó vizsgált során, 2015 és 2018 között hozzávetőleg 800 millió forintos kárt okozott a hamis parfümök forgalmazása. 2019 októberében például több mint kétezer, különféle márkajelzésű hamis illatszerszállítmányt állítottak meg az M1-es autópályán, melyek becsült összértéke 37 millió forint volt.