Rasszista viccen nevetgélt a Facebookon Hoppál Péter: kolosszálisnak nevezte a fekete jogvédőn gúnyolódó rajzot

2020. június 18., 13:32

Szerző:

Egy Hoppál Péter miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő nevét és arcát használó személyes Facebook-profil nevezett kolosszálisnak egy rasszista viccet – számolt be az Index. A személyes Facebook-profil egy mémhez írt hozzászólást, ami Martin Luther King politikai aktivistát iPhone dobozok és Louis Vuitton táskák között atlétás fosztogatóként ábrázolja. Ez a poszt  a „Luther” és a magyarul fosztogatót jelentő angol „looter” hasonló kiejtésén élcelődik.

A képet nem a fideszes politikus osztotta meg, de egy az övének tűnő személyes profil felkiáltójellel és sírva nevetős szmájlik kíséretében kommentelte a fenti jelzőt a bejegyzés alá. Azt, hogy ez egy rasszista vicc, alighanem a kép megosztója is érezte, ugyanis ezt írta hozzá kísérőszövegként:

„lehet, hogy csak 30 nap múlva leszek, de muszáj”.

Fotó: Index.hu

Martin Luther King az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége volt és merénylet áldozataként halt meg 1968-ban. Egész életében pacifista volt, beszédeiben, nyilatkozataiban és tetteiben mindig az erőszakmentességet hirdette.

Mint az Index írja, az a Hoppál Péter nevű profil, amely most a rasszista poszton nevet, 2017-ben osztotta meg a hírt, hogy mivel 5000-esre nőtt a magánoldalán a követői száma, Dr. Hoppál Péter néven létrehozta a hivatalos politikusi oldalát is, ez bizonyíthatja, hogy valóban a fideszes képviselő személyes profiljáról érkezett a „kolosszális” komment.

Hoppál Pétert megpróbálták elérni, eddig sikertelenül. Hoppál korábban kulturális államtitkár és a Fidesz szóvivője is volt, néhány hete pedig a Népszava megszüntetéséről osztott meg viccesnek szánt képet.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.