Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Kiderült, hogy Áder János és Pintér Sándor hova repült a honvédségi gépekkel, de az még nem, hogy ki járt Dubajban és Las Vegasban

2020. január 24. 09:43 - szerző: 168 Óra

Dubaj, Abu-Dzabi, Panamaváros, Sarm es-Sejk, Zöld-foki Köztársaság, Washington, Moszkva, Párizs, Peking, Marosvásárhely: pár célállomás a nyolcvanból, ahová állami vezetők utaztak honvédségi repülőgépekkel 2018 júliusa óta - írja a hvg.hu a Magyar Honvédség összesített információira hivatkozva.

A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint Áder János az elmúlt másfél évben 14 helyszínre utazott el a gépekkel: Stockholm, Poprád, Rotterdam, Vilnius, Ljubljana, Kassa, Prága, Krakkó, Kijev, Marosvásárhely, Belgrád, Varsó, Tbiliszi és Athén. A köztársasági elnök 7-25 fős kísérettel utazott, a legolcsóbb út 1,5 millió forintba, a legdrágább pedig 8,4 millió forintba került.

Pintér Sándor belügyminiszter egyszer, 2019 októberében használta a honvédségi gépet, amikor Bel- és Igazságügyi Miniszteri Tanácsülésre utazott Luxemburgba. Az egynapos út 6 millió forintba került.

Ezek alapján kiderül, hogy az egzotikusabb helyekre, Dubajba, Sharm-es Sejkbe vagy Panamavárosba nem ők utaztak, de azt nem tudni, hogy akkor mégis kik, mennyiért és mekkora küldöttséggel.

Orbán Viktor utazásairól a hvg.hu nem kapott információkat, a Miniszterelnökség nem tudja, hogy a miniszterelnök hová repült a honvédségi gépekkel. A Honvédelmi Minisztérium a lekérésre azt válaszolta, hogy a kért adatok honvédelmi és nemzetbiztonsági okból nem nyilvánosak.

Mint azt a portál írja, az korábban kiderült, hogy Szijjártó Péter tavaly áprilisában Panamavárosban, 2018 novemberében pedig Abu-Dzabiban tzárgyalt, de az nem, hogy milyen gépeket vett igénybe. Az Átlátszó korábban azt írta, hogy harminc évig titok, hogy miért járt Dubajban a Magyar Honvédség gépe, mert ez nemzetbiztonsági érdek.

Az egyik, szigorúan honvédségi airbus
Fotó: Radim Koblizka

A HVG decemberben írt a frissen beszerzett új honvédségi repülőgépek összes addigi útvonaláról. A két Airbus A319 és két Dassault Falcon 7x típusú repülője járt például Dubajban, Las Vegasban, Máltán és Panamában is. Ezek a gépek rendszerint kikapcsolt transzponderrel repülnek, vagyis nem jelennek meg a nyilvános repülőkövető oldalakon.