Hónapok óta üresen áll a Városliget megújításának szimbólumaként bemutatott százmilliós pavilon, ám az érintett cég mindent cáfol

2020. március 4., 14:00

Szerző:

A festék és a külső szigetelés is lehullott arról a pavilonról, amit 2017-ben a Városliget megújításának szimbólumaként mutattak be az Állatkerti körúton, írja a Magyar Narancs

A városligeti pavilon épüléskor

Baán László igazgató akkoriban azt mondta, ideje eltüntetni a fabódés lufiárusokat, fel kell számolni a Ligethez méltatlan állapotokat. Ehhez képest a lap szerint a százmillió forintért felhúzott épület hónapok óta üresen áll, és odabent is csak kartondobozokat, elhagyatott konyhai berendezéseket látni, mióta kiköltözött belőle az utolsó árus. 

A pavilont a Városliget Zrt. tartja fenn, a Magyar Narancs meg is kérdezte, kinek a felelőssége az épület leromlása, és mi a tervük vele, de nem kaptak választ. 

Mellette áll két másik pavilon is, ezek egyenként szintén százmillió forintba kerültek, de csak az egyik üzemel kávézóként, a harmadik szintén régóta zárva van. 

Az évek során százmilliárdokkal megdrágult Liget-projektről hétfőn azt mondta Baán László, nem tudja, végül mennyibe fog kerülni az egész. A Fővárosi Önkormányzat nemrég változtatási tilalmat rendelt el a Városligetben, jelenleg arról megy a vita, hogy ez csak az épületekre vonatkozik-e, vagy a zöldfelületek bővítését is meggátolja.

 

Frissítés: A Magyar Narancs cikkének szerzőjéhez címezve, szerkesztőségünkbe is megérkezett az érintett cég álláspontja, amelyet változtatás nélkül közlünk.

"Tisztelt Zsidai Péter!

Mint régi és lelkes Narancs olvasó teljesen elképedve olvastam az ön által írt „A Liget-projekt szégyene: enyészeté lett a 100 milliós pavilon” című cikket, hiszen az hemzseg a tévedésektől és csúsztatásoktól, és rosszhírét kelti a pavilonoknak. Sajnálom, hogy nem kérdezett meg minket mielőtt a cikket kitette volna. Szívesen elmondtam volna, mi a tervünk a pavilonokkal a jövőben. Az ilyen cikkekkel nem csak a Városliget Zrt-t, hanem minket, mint az üzemeltetőt is rossz fényben és károsan mutatja be, ami nagyon kedvezőtlen számunkra.

Azt sejtetik, hogy a Pavilonkert azért van zárva, mert nincs üzemeltetője. Ezzel szemben a valóság az, hogy továbbra is mi látjuk el szerződés szerint ezt a feladatot, az épületek a szezonalitás miatt vannak zárva, mert az a tapasztalat, hogy a téli hideg időszakban nagyon lecsökken itt a látogatók száma. A bérleti szerződés nem ír elő kötelező téli nyitvatartást, így erről szabadon dönthetünk, lehetőségünk van rá. Megjegyzem, szeretnénk majd télen is nyitva lenni a jövőben, de egyenlőre ennek nincs realitása.

A cikkében a fotókkal próbálja azt illusztrálni, hogy idézem: „a homlokzatról körben lehullott a festék, a szigetelés, a Ligetben sétáló, Széchenyi fürdőbe tartó turisták natúrban láthatják a kőművesek illesztési, habarcsolási technikáját, a téglák, a kötőanyag aktuális állapotát.” Ez szintén rosszhiszemű interpretálása a valóságnak, hiszen nem az épület felújítása zajlik, nem lehullottak az építőanyagok, hanem nagy erőkkel, sok újdonsággal készülünk az újranyitásra, így a Városliget Zrt. engedélyével, saját költségünkön közönségforgalmi fejlesztéseket építünk be, ami megítélésünk szerint tovább fogja javítani a látogatói élményt és a kiszolgálást.

Szerintünk a Liget Projekt ezen eleme nagyon jót tett a Városligetnek és azon vagyunk, hogy itt egy könnyed, igényes és jó minőségű teret hozzunk létre, amire már régóta nagy szükség volt a Városligetben. Nem szeretnénk sznob, drága vagy csak a turistáknak szóló hely lenni. Ezért is változtattunk mind a termékválasztékon - mind azok árán is. Tisztában vagyunk kik látogatják a Ligetet és milyen igényei vannak egy ilyen létesítménnyel kapcsolatban. Ennek megfelelően alakítjuk ki programjainkat, kínálatunkat és megjelenésünket. Célunk, hogy egy szerethető és könnyed terasz legyünk, ahol mind a magyar, mind az idelátogató turisták jól érzik magukat.

Szerintünk – és még sok látogató szerint - a Pavilonkert nem a szégyenfoltja a Városligetnek már, hanem sokkal inkább a színfoltja. Bizonyítja ezt, hogy 2019-ben már majd egytucat zenei, építészeti, képzőművészeti és népművészeti tematikájú kulturális- és gyerekprogramot bonyolítottunk le, többezer résztvevővel. Mindenhonnan elégedett visszajelzéseket kaptunk, és az a tapasztalatunk, hogy sikerült egy igazi közösségi teret elkezdeni létrehozni, ami értékes programokkal felpezsdítette a Városliget életét. Idén is ezt szeretnénk folytatni.

Hogy erről ön személyesen is meggyőződhessen, szeretettel várjuk majd programjainkra, ahol szívesen bemutatjuk a beépített új fejlesztéseinket, és az épületek egyébként remek műszaki állapotát is leellenőrizheti.

Addig is kérem, hogy a fenti információkkal legyen szíves azonnal kiegészíteni hitelrontó írását.

Üdvözlettel:

Papp Viktor

A városligeti Pavilonkertet üzemeltető cég képviselője"

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.