Így indult az előválasztás Budapesten - GALÉRIA

Dobrev Klára és Karácsony Gergely is beszédet mondott.

2021. szeptember 17., 20:05

Szerző:

Dobrev Klára azzal kezdte beszédét, hogy a kormányváltásra már nem vágyálomként gondolnak. „Végre elérkezett az idő, hogy nem álmodozunk, hanem realitásról beszélünk. Az összefogás végre megteremtette az esélyét annak, hogy jövő áprilisban leváltsuk az Orbán-kormányt”.

Mint mondta, érzi és látja az erőt, de azt is pontosan tudja, hogy nem babazsúrra készülnek, ahogy azt is, hogy a kormányváltás után jön a neheze. Dobrev úgy látja, sokan lesznek, akik mindent el fognak követni annak érdekében, hogy ezt valamilyen módon megakadályozzák.

„Kőkeményen, határozottan, szakszerűen, egy pillanatra sem meginogva, nem remegő térdekkel, hanem határozott hanggal kell elkezdeni kormányzással lebontani Orbán rendszerét. Aki nem számol le az Orbán-rendszerrel, azzal Orbán fog leszámolni” – mondta Dobrev Klára.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint vannak dolgok, amelyekben az ellenzéki pártok között is van vita. Úgy fogalmazott: népakaratnak kell eldöntenie azt, ki kormányozza az országot, és aki ezt megakadályozza, az szembemegy a népakarattal.

Dobrev Klára az Alaptörvényből idézve azt mondta: amennyiben bármelyik csoport, vagy párt arra törekszik, hogy a hatalmat kizárólagosan birtokolja, akkor nemcsak joguk, hanem kötelességük minden eszközzel fellépni ellene, és ezt is fogják tenni.

„Aki azt mondja, hogy kétharmad nélkül nem lehet nekimenni a kétharmados törvényeknek, az azt is mondja, hogy nem lehet kormányozni. Aki kéztördelve próbál lavírozgatni a fideszes kinevezett intézményvezetők között – folytatta –, az el fog bukni”- fogalmazott Dobrev Klára.

Ha elzárjuk a pénzcsapokat, mint egy kártyavár, összeomlik ez a rendszer – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje péntek délutáni budapesti nagyrendezvényén.

Karácsony arról beszélt, hogy a kormányváltás után rendszerváltásnak kell következnie. A kormányzás azzal kezdődik, hogy elszámoltatják a Fideszt a bűneiért. Úgy fogalmazott: ez kőkemény harc lesz, nem remeghet meg a térdünk. Pontosan tudjuk, hogy kik azok, akik megloptak minket és bűnhődniük kell.

„Ahhoz, hogy elérjük a célunkat és Magyarország fellélegezzen, közös nevezőt kell találnunk az elszámoltatás jogos indulata és a jogállamiság minden elvárása között” – mondta Karácsony Gergely. Úgy fogalmazott: nem ígérhet börtönt konkrét személyeknek, mert azzal azt mondaná, hogy nem érdekli a jogállam és felette áll az igazságszolgáltatásnak.

„Kőkemények leszünk az elszámoltatásnál, pontosan tudjuk, melyik számlát kell zárolni, vissza kell keresni a strómanokat, akik megloptak titeket, pontosan tudjuk, hogyan lehet jogállami módon kőkeményen felszámolni ezt a rendszert”.

Karácsony szerint olyan kormány kell, amely nem uralkodni, hanem szolgálni akar, véleménye szerint a közös nevező, hogy az ellenzéki pártok sikeresek legyenek a kormányzásban. Ezt szerinte alátámasztja az is, ahogy Budapestet ellenszélben irányítják közösen.

Karácsony úgy vélte, megválasztása óta nem csak Budapestet, hanem az összes települést is védi, „pontosan annyira vagyok budapesti és vidéki, mint maga az ország”.

„Az egész nemzetemet szeretném szolgálni azzal, hogy nem hagyom a nemzet fővárosát tönkretenni”. Az a célja, hogy egyesítse az egész országot, a legkisebb falutól a fővárosig. Úgy látja, ő az, aki a legjobban tudja az ellenzéki pártokat összefogni. Találjuk meg az embert, aki közös nevezője lesz az ellenzéki pártoknak és a változást akaró embereknek – mondta, hangsúlyozva, hogy ő ez a közös nevező.

 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.