Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Lezárták a nyomozást a Sziget fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében

2020. január 15. 14:18 - szerző: 168 Óra/MTI

Lezárta a rendőrség a nyomozást a Sziget fesztiválon drogot áruló két holland fiatal ügyében és jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt javasol ellenük vádemelést az ügyészségnek – jelentették be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai szerdai sajtótájékoztatójukon.

Obbágy Gábor, az óbudai rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta, tavaly augusztus 6-án, a fesztivál 0. napján a biztonsági szolgálat őrei vették észre, hogy a 21 éves és a 22 éves fiatalhoz többen odalépnek, és pénzért kábítószert kapnak. Értesítették a fesztivál rendőri biztosításának parancsnokát, aki rendőröket vezényelt a helyszínre, és elfogták a két fiatalt.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az egyik fiatal a bíróság előtt később azt mondta, a holland nemzeti atlétikai csapat tagja.

Miután átvizsgálták a két fiatal ruháját, a csomagjukat és a sátrukat, további kábítószergyanús anyagok, kis zacskók kerültek elő, de még árlistát is találtak náluk.

Lezárták a nyomozást a Sziget fesztiválon drogot áruló hol

Két kulcsot is lefoglaltak a gyanúsítottaktól. Az egyik a fesztivál területén levő értékmegőrzőhöz tartozott, amelyet a biztonsági szolgálat segítségével megtaláltak, ebben jórészt kisméretű rózsaszín tabletták voltak. A másik kulcs egy autóé volt, de akkor még nem tudták a nyomozók, hogy hol található a jármű. A két férfi nem volt együttműködő, nem mondták meg a rendőröknek, hogy hol parkol az autó.

A két fiatal nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését, és érdemben nem tett vallomást. Ezt követően őrizetbe vették őket.

Sipos Péter, a BRFK felderítő főosztályának vizsgálati osztályvezetője közölte, a külföldi társhatóságok segítségével – egy nap alatt több négyzetkilométernyi területet átvizsgálva – találták meg a gyanúsítottak autóját, amelyben további kábítószerek voltak.

Lezárták a nyomozást a Sziget fesztiválon drogot áruló hol

Obbágy Gábor hozzátette, a helyszínre kábítószer-kereső kutyával érkeztek a nyomozók, az autó átvizsgálásakor az előző napon lefoglalt kábítószer mennyiségét jelentősen meghaladó mennyiségű anyagot foglaltak le, zömmel kis műanyag fiolákba csomagolt marihuánás cigarettát.

– Összességében a két nap alatt 20 kilogramm kábítószert foglaltak le a két fiataltól – összegezte az osztályvezető. Hozzátette, ezek alapján kezdeményezték a gyanúsítottak letartóztatását, amelyet a Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 9-én el is rendelt.

Kérdésre válaszolva megjegyezte,

a gyanúsítottak jelenleg is letartóztatásban vannak, velük szemben Magyarországon folytatják le a büntetőeljárást.

A vegyész szakértő megállapította, hogy a két fiatalnál kétféle drog volt, többségében marihuána, illetve a kisméretű rózsaszín tabletták MDMA-t tartalmaztak, amely ismertebb nevén ecstasy.

A kábítószer mennyiségének érzékeltetésére megjegyezte, a fesztivál egy napján mintegy 40 ezren vesznek részt, a két holland fiatal minden második embert elláthatta volna droggal.

Beszélt arról is, hogy a jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem büntetési tétele 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztés, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. A fiataloktól lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma a vegyész szakértő véleménye szerint

a jelentős mennyiség alsó határának 51-szerese.

A két fiataltól összességében 20 ezer adag, a feketepiacon 100 millió forintnyi értékű kábítószert foglaltak le a rendőrök.