Hol van a pénz? Sűrű homály a kisvárdai speciális elhelyezési központ körül, amelyre 2,5 milliárd forintot adott az Orbán-kormány

2019. április 15. 09:34 - szerző: Ágoston Zoltán

Egy év és három hónap után sem tudni semmit annak a Kárpát-medencei speciális elhelyezési központ nevű kisvárdai intézménynek a sorsáról, amelynek a kialakítására 2,5 milliárd forintot adott az Orbán-kormány – derül ki a hvg.hu cikkéből. A támogatásról egy 2017. december 29-én kiadott kormányhatározat szól, az év végi pénzosztási roham keretében az a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft. kapta, de azóta az égvilágon semmi nem történt a nyilvánosság előtt, egy pályázati felhívás sem jelent meg róla sem a magyar, sem az EU-s közbeszerzési értesítőben.

Finna Zsolt és Seszták Miklós

A Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft. alapítója és jelenlegi vezetője is jó viszonyt ápol Seszták Miklós volt nemzeti fejlesztési miniszterhez. Alapítója Finna Zsolt, 2018 szeptembere óta pedig Mikucza Zsolt vezeti a céget, akinek a családját az átláthatatlan összefonódások miatt a hvg.hu csak „Seszták Miklóshoz köthető üzleti körként” aposztrofálja. A cég működteti a megyei kórháztól néhány saroknyira fekvő Finnamed Klinika nevű nyíregyházi magánkórházat, amelynek 2017. szeptemberi megnyitó ünnepségén megjelent Kovács Ferenc fideszes polgármester, a megyei közgyűlés ugyancsak fideszes elnöke, Seszták Oszkár, illetve a térség két fideszes országgyűlési képviselője, Vinnai Győző és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, és maga Seszták Miklós is.  Kisvárda a volt nemzeti fejlesztési miniszter szűk pátriájának számít.

Bár a hvg.hu minden érintettet megkérdezett a a speciális elhelyezési központ sorsáról és a kialakítására megítélt támogatásról, érdemi választ senki nem adott egy felvetésre sem. Kisvárdán ráadásul nem is tudnak ilyen jellegű fejlesztésről, csak rebesgetik, hogy nemsokára bezár a városi Felső-Szabolcsi Kórház egyik lepusztult 200 ágyas épületét, ahol folyamatos kezelést igénylő, főként idős) betegeket látnak el. Ennek a szárnynak  teljes felújítása után nyithat meg valamikor a 2,5 milliárdos speciális elhelyezési – értsd: valószínűleg fizetős – központ – találgatja a hvg.hu, amely felteszi azt a kérdést is: Hol van a pénz?