Hódító náci vezérként ábrázolja Orbán Viktort egy szlovén hetilap

2019. március 22. 13:53 - szerző: 168 Óra

Orbán Viktorral, illetve a Fidesz és a Néppárt viszonyával foglalkozik a Mladina című szlovén hetilap e heti címlapsztorija – vette észre a Magyar Narancs.

A cikk végigveszi, milyen helyzetet teremtett Orbán Viktor Magyarországon. A miniszterelnök leépítette a demokratikus intézményrendszert úgy, hogy közben mindvégig maga mögött tudhatta a legerősebb európai pártcsalád, a konzervatív Európai Néppárt támogatását – emlékeztet a szlovén hetilap.

A címlapon Orbán Viktor náci vezérként, karlendítéssel vonul be Szlovéniába, a Janez Jansa exminiszterelnök vezette Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetői pedig dörgölőznek hozzá. A karikatúrán megjelenő szlovén lobogó magyarosítása Szlovénia orbanizálódásának veszélyére akar figyelmeztetni. Ez a veszély már téma volt a 2018. június 3-i szlovéniai parlamenti választásokat felvezető kampányban is, az okot pedig az szolgáltatja, hogy az SDS Szlovénia egyedüli pártja, amely saját céghálót tart fenn, az egyik ilyen társaságban, a Nova24 televízió mögött álló cégben a Habony Árpád-féle Modern Media Group tavaly áprilisban 15 százalékos részesedést szerzett. Hasonló arányú tulajdonrészt szerzett a televízióban két másik kormányközeli cég, a Ripostot kiadó Ripost Media Kft. és a Ridikül Magazin Kft. is. Előbbiben kizárólag Schatz Péter, az MTVA volt üzleti és termékfejlesztési igazgatója jogosult cégjegyzésre, az utóbbi Halkó Gabriellának, a TV2 marketing- és stratégiai igazgatójának a tulajdona. Ez nem volt elég, júniusban az is kiderült, hogy a Ripost kiadója többségi tulajdont szerzett a szlovén konzervatív hetilap, a Demokratija kiadójában, a Nova Obzorja d. o. o.-ban is. Ebben az SDS a kisebbségi tulajdonos, a frigy szépséghibája csak az , hogy a kiadó ellen a szlovén ügyészség januárban vizsgálatot indított illegális pártfinanszírozás gyanúja miatt. 

A Nova24 találta ki azt az álhírt, amely szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Soros Györggyel karöltve bankkártyát és havonta több ezer eurót ad balkáni útvonalon érkező menekülteknek. Bár az információt az UNHCR a 168 Óra kérdésére cáfolta, tényként szerepelt az Orbán-kormány EU-ellenes plakátkampányában is,

Fotó: Mladina