Emberöltőkre szóló szerződést kötött Semjén Zsolt a kormány nevében a Hit Gyülekezetével

2020. július 24. 14:33 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Új, átfogó szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével. A dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze írta alá pénteken Budapesten.

Semjén Zsolt köszöntőjében kiemelte: a szerződés

emberöltőkre, méltányosan, részletekbe menően rendezi mind jogilag, mind anyagilag a Hit Gyülekezete helyzetét, szerepét és társadalmi szerepvállalását.

Hozzátette: a szerződés a méltányosság jegyében rögzíti, hogy a Hit Gyülekezetét társadalmi feladatellátásához az állami és önkormányzati intézményekkel teljesen azonos támogatás illeti meg.

Új szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével Új szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével
Fotó: Koszticsák Szilárd

Az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes közölte: a világban kétféle egyházmodell létezik.

Az egyik az államegyházi modell, ahol nincs elválasztva az egyházi világ az államitól - mondta, példaként említve az iszlám világot.

A másik a szekuláris modell, amely szélsőségesen elválasztja egymástól az államot és az egyházat - jelentette ki.

A magyar modell nem egyszerűen a kettő között van, hanem külön minőséget jelent, és az állam és az egyház együttműködésére épül - hangoztatta Semjén Zsolt.

Kifejtette: e modell lényege, hogy az állam maximálisan tiszteletben tartja az egyház szabadságát, hiszen a világi állam nem illetékes szakrális, teológiai  kérdések eldöntésében.

Ugyanakkor - elsősorban a közfeladatok ellátásához - az állam jogilag védi és anyagilag támogatja az egyházi intézmények működését - tette hozzá.

Erre azért van szükség, hogy érvényesüljön az állampolgári  jogegyenlőség, és az, aki egyházi intézményt vesz igénybe - legyen az óvoda, iskola szociális vagy egészségügyi ellátás -, fillérre ugyanazt a támogatást kapja meg, mint az, aki önkormányzati vagy állami intézményeket - tette hozzá Semjén Zsolt.

Németh Sándor hangsúlyozta: a Hit Gyülekezete továbbra is önfenntartó egyház kíván maradni,

lelkészeik javadalmazásához, börtön-, kórház- és tábori lelkészi szolgálatukhoz nem kérnek állami támogatást.

Ugyanakkor a megállapodás jogi és politikai garanciát nyújt az egyház intézményrendszerének működéséhez - mondta.