Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Hírzárlat van a Magyar Tudományos Akadémián, semmi sem szivároghat ki

2019. március 6. 18:13 - szerző: Bíró Veronika

Némi szünet után újra tárgyalni kezdett Lovász László, az MTA elnöke és Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az MTA sorsáról. A két fél képviseletében legutóbb hétfőn ültek össze a delegációk. Csakhogy a 168 Óra információi szerint hírzárlat van a tárgyalásokról, a felek megegyeztek arról, hogy nem tájékoztatják a nyilvánosságot a végső megállapodásig. 

Az MTA az utóbbi hónapokban rendszeresen informálta a nyilvánosságot álláspontjáról, egy hete viszont csend van az ügyben.

Értesüléseink szerint az MTA dolgozói között komoly feszültséget okoz az információhiány. Nincs hivatalos tájékoztatás, hogy mire számíthat az ötezer dolgozó, milyen forrásból kapnak áprilistól fizetést.

Eddig az intézmény sorsát illetően több terv is napvilágot látott. Az egyik szerint Palkovics László megüzente, hogy az intézeteket mindenképpen leválasztja az MTA-ról, egy részüket más intézményekhez csatolja, egy részüket pedig megszünteti. Egy másik terv szerint az MTA vagyonát és kutatóhálózatát egy vagyonkezelő alapítványba szervezik ki, a dolgozók pedig elveszítik jelenlegi közalkalmazotti státuszukat. Legutóbb működési formaként a nonprofit kft. is szóba került.

Érdeklődésünkre az MTA legutóbbi Facebook-bejegyzését ajánlotta a figyelmünkbe. Ebben azt írták, hogy a tárgyalófelek, tehát az MTA és az ITM hétfőn ültek össze, csütörtökön pedig folytatják a tárgyalást. 

– A tárgyalásokról egyelőre az Elnökség (két közgyűlés között az MTA legfőbb döntéshozó testülete), illetve az intézetvezetők kapnak tájékoztatást. Ezt a döntéselőkészítő szakaszt újabb elnökségi ülés követi március 21-én. A Tématerületi Kiválósági Programmal kapcsolatban az Elnökség február 12-ei határozata továbbra is érvényben van

– írták a bejegyzésben.

Ez azt jelenti, hogy amint arról a 168 Óra beszámolt, elektronikusan benyújtották ugyan a kutatóközpontok és önálló kutatóintézetek pályázati igényeiket a Nemzeti a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program felhívásaira, de hivatalosan az MTA valóban nem pályázott a kiírásokra. A pályázatok ugyanis a kiírás szerint csak akkor érvényesek, ha azokat elektronikusan és papír alapon is benyújtják, a határidő pedig február végén lejárt. Akadémiai információink szerint az MTA nem továbbította a papír alapú pályázatokat.

Lovász Lászlóék februárban ugyanis úgy határoztak, hogy az MTA csak akkor pályázik a kiírásokra, ha megkapja a törvényben garantált, jelenleg az ITM által visszatartott alaptámogatását. Az MTA idén néhány pályázat kivétel eddig csak az első negyedévi bértömegét kapta meg, ezért nem tudni, hogy milyen forrásból kap fizetést március után – pályázat és pillanatnyilag alaptámogatás híján – az MTA ötezer dolgozója.