Magyarország szívesen segít az európai kitoloncolásokban

2020. szeptember 24. 12:33 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint óvatos optimizmusra ad okot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének az új migrációs paktumról szóló szerdai sajtótájékoztatója, de a politikus felhívta a figyelmet, hogy a több mint 300 oldalas dokumentum részletes elemzése még hátravan.

Hidvéghi Balázs csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kiemelte, hogy a sajtótájékoztatón ismertetett pontokban elmozdulás érezhető a "Juncker-féle" megközelítéshez képest. Hangsúlyosan jelent meg a külső határok védelme és a kibocsátó országok segítése, valamint kimondták, hogy nem lesz kötelező szétosztás, helyette más feladatokkal is lehet szolidaritást vállalni - mondta.

Közölte: Magyarország hozzájárul az európai szolidaritáshoz, amikor az EU külső határait védi.

Nem lehet azért a hibáért másokat felelőssé tenni, ha más országok ezt nem teszik meg és megengedik a migránsok beáramlását. Paradigmaváltásra van szükség, a világnak meg kell értenie, hogy nem lehet ellenőrizetlenül bejönni Európába, meg kell törni az embercsempészetet, és fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, hogy aki bejött, az itt is marad - jelentette ki.

Hozzátette: el kell fogadni azt is, hogy különböző vélemények vannak, a tagállamok eldönthetik, milyen álláspontot képviselnek a migrációval kapcsolatban, és a döntést nem lehet ráerőszakolni senkire. A képviselő szerint jelentős előrelépés, ha a paktum elfogadja ezt a megközelítést, mert akkor különböző módon lehet részt venni a kérdés kezelésében.

Magyarország például részt vesz a határvédelemben, segíti a nehéz helyzetű régiókat és diplomáciailag felkészült arra is, hogy segítsen a kitoloncolásban. Ehhez azonban fontos, hogy ha egy partnerállam nem hajlandó visszafogadni az embereket, ne lehessen felelőssé tenni azt a tagállamot, amelyik megpróbálja őket visszavinni, tehát sikertelenség esetén ne legyen kötelező abban a tagállamban elhelyezni a migránsokat, amelyik a visszaszállítást megkísérelte, mert ez kötelező kvótát jelentene, ami nem elfogadható - mondta Hidvéghi Balázs.