Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Hiánycikk lett Magyarországon a műtéti altatáshoz nélkülözhetetlen injekció

2019. július 17. 16:40 - szerző: 168 Óra

A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Richter által forgalmazott Fentanyl injekció július 3. óta, vagyis két hete számít hiánycikknek, Richter ugyanis már nem gyártja a szert, mivel licenctermék volt, és a licencjogot visszavonta a tulajdonos – írta a 24.hu.

A Fentanyl injekciós változata az altatás előkészítésében és az intenzív ellátásban is nélkülözhetetlen. A tényleges altatás előtt a beteg Fentanylt kap, amitől elkábul, és ez után kezdhető meg az altatási procedúra.

A lap kórházi forrásai szerint rosszabb esetben

30 nap, amire bejön a megrendelt áru, a kórházi készletek viszont csak két hétig elegendők.

De nemcsak a Fentanyl, hanem a kommunikáció hiányáról is panaszkodnak a dolgozók, az OGYÉI ugyanis nem ad hivatalos tájékoztatást a kórházaknak arról, hogy mekkora a baj és hogy mi a teendő. A hatóság a hírportálnak sem válaszolt.

A Mediwings Pharma kórházaknak küldött és a 24.hu birtokába jutott leveléből derül ki, hogy súlyos a helyzet: a Magyarországon törzskönyvezett Fentanyl injekció nem lesz elérhető hosszabb távon, ezért Angliából kell rendelni. Az első szállítmány jövő héten érkezhet meg Magyarországra. A 10X2 ml-es kiszerelést eddig 625 forintért tudták beszerezni, az egyedi import azonban megnégyszerezi az árat, és ugyanezt már 2600 forintért tudják megvenni a kórházak, amelyeknek fizetniük kell a többletköltséget.