Hiánycikk lett Magyarországon a műtéti altatáshoz nélkülözhetetlen injekció

2019. július 17., 16:40

Szerző:

A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Richter által forgalmazott Fentanyl injekció július 3. óta, vagyis két hete számít hiánycikknek, Richter ugyanis már nem gyártja a szert, mivel licenctermék volt, és a licencjogot visszavonta a tulajdonos – írta a 24.hu.

A Fentanyl injekciós változata az altatás előkészítésében és az intenzív ellátásban is nélkülözhetetlen. A tényleges altatás előtt a beteg Fentanylt kap, amitől elkábul, és ez után kezdhető meg az altatási procedúra.

A lap kórházi forrásai szerint rosszabb esetben

30 nap, amire bejön a megrendelt áru, a kórházi készletek viszont csak két hétig elegendők.

De nemcsak a Fentanyl, hanem a kommunikáció hiányáról is panaszkodnak a dolgozók, az OGYÉI ugyanis nem ad hivatalos tájékoztatást a kórházaknak arról, hogy mekkora a baj és hogy mi a teendő. A hatóság a hírportálnak sem válaszolt.

A Mediwings Pharma kórházaknak küldött és a 24.hu birtokába jutott leveléből derül ki, hogy súlyos a helyzet: a Magyarországon törzskönyvezett Fentanyl injekció nem lesz elérhető hosszabb távon, ezért Angliából kell rendelni. Az első szállítmány jövő héten érkezhet meg Magyarországra. A 10X2 ml-es kiszerelést eddig 625 forintért tudták beszerezni, az egyedi import azonban megnégyszerezi az árat, és ugyanezt már 2600 forintért tudják megvenni a kórházak, amelyeknek fizetniük kell a többletköltséget.

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.