Hiába túlóráznak látástól vakulásig a szabolcsi rendőrök, csak a töredékét fizették ki az extra munkáért járó pénzüknek

2018. december 14. 16:21 - szerző: 168 Óra

Törvény van róla, de nem tartja be a munkaadó. Az egyenruhások még kiszolgáltatottabbak, mint a civilek.

Az évi 400 órás túlórát lehetővé tevő rabszolgatörvény elleni tüntetések során többen hangot adtak annak, hogy a demonstrációkat biztosító rendőrök (a civil munkavállalókétól egyébként eltérő) túlóraszabályozásával sincs minden rendben. Azt a törvénymódosítást ugyan végül - a leszerelési hullámtól való félelmükben - mégsem léptetik hatályba jövő január elsejétől, hogy a hivatásos állományúak – rendőrök, büntetés-végrehajtásban dolgozók, katasztrófavédelmisek – nem kaphatnak pénzt túlóráik után, kizárólag szabadnapot, azonban egyes rendőri vezetők új módszert találtak arra, hogy spóroljanak a bérköltségeken: egyszerűen nem fizetik ki azokat.

A törvény szerint hiába dönthetik el az egyenruhások, hogy az elvégzett túlóráikat pénzben vagy szabadnapban váltják-e meg, az Index információi szerint a Szabocs megyei Rendőr-főkapitányság alá tartozó rendőrök hiába kérik, jelentős részüknek nem fizetik ki a túlórapénzt. A hírportálnak név nélkül nyilatkozó szabolcsi rendőrök, valamint dokumentumok szerint is törvénytelenül elrendelt pénzügyi keretekkel vannak rákényszerítve a szabolcsi kapitányságok, hogy szabadnapot adjanak túlórapénz helyett.

Például a vásárosnaményi kapitányságon az elrendelt túlóráknak csak a 20,34 százalékát, Mátészalkán a 24,46 százalékát, míg a beregsurányi határrendészeti kapitányságon csak a 3,25 százalékát fizették ki pénzben, de a legtöbb kifizetés esetén is csak 65,58 százalék ez az arányszám.

Az Index szerint idén október 18-án az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) vezetői értekezletet tartottak a megyei főkapitányoknak. Ezen az értekezleten elhangzott, hogy csökkenteni kell az elrendelendő túlórák számát és egy rendőr vonatkozásában a lélektani határt 300 órában határozták meg.

Ezzel ugyan az ORFK nem követett el jogsértést, csak racionalizálni akarta a túlórafelhasználásokat és elrendeléseket, azonban mindezt a gyakorlatban törvénytelenül hajtják végre a Szabolcs megyében.

Tehát a túlórát elrendelik, de a rendőrök kérésétől függetlenül nem fizetik ki.

De miért akar ennyi spórolni a kormány a rendőrök fizetésén? A menekültválság 2015-ös kezdete óta a rendőrség erején felül vesz részt a déli határvédelmi feladatokban, és rengeteg túlórát teljesítettek az egyenruhások. Ennek következtében pedig igen jelentős extra jövedelemhez jutottak a rendőrök. Csakhogy a menekültáradatnak gyakorlatilag vége van. A Független Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza azonban a 168 Órának korábban azt nyilatkozta: ők már 2015-ben sem tartották szakmailag elfogadhatónak a törvénymódosítást.

Ugyanis éppen azért van szüksége a rendőröknek rengeteg túlóra teljesítésére, mert nincs elég rendőr az állományban. Vagyis az extra szabadnapok csak tovább rontanának a helyzeten.