Hiába tiltakoznak a lakók, több mint 90 fát kivágnak Zuglóban egy furcsa parkfelújítás miatt

2018. május 16. 16:37 - szerző: 168 Óra

Majdnem 100 fa kivágást tervezik a zuglói Pillangó parkban, ami miatt komolyan tiltakozik a környéken élők egy része. A park tervezett felújításával azonban nem csak ez a baj – írja az Átlátszó. A felújításra kiírt közbeszerzés például az az Elios-ügyet idézi, drágulása pedig a vizes világbajnokságot.

Az önkormányzat grillező, napágy és „biodiverz kert” létrehozását tervezi a zöldterület megújítása mellett. A 93 kivágásra ítélt fa egy részét azért kell eltüntetni, mert 40 éve túl közel ültették egymáshoz a fákat, többségüket pedig azért, mert útban vannak a tervezett térköves járdának. Ez az indoklás azonban nem győzte meg a tiltakozókat, egy múlt csütörtökön tartott fórumon a megjelentek többsége ellenségesen fogadta a Karácsony Gergely polgármester magyarázatait, és teljes egészében elutasította az elképzelést. 

Fotó: zuglo.hu

A park felújítása amúgy is elég nagy falatnak tűnik, 590 milliós költsége elviszi Zugló összesen körülbelül 1 milliárdos felújítási-beruházási keretének nagyobb részét. A lakók többsége feleslegesnek gondolja, hogy széles járdákkal szabdalják szét a zöldfelületeket, a projekt szerint 5300 négyzetméter térkövet tesznek le. Kérték viszont a sportpályák felújítását, ami nem szerepel a tervben.

A munka egyébként két hónap alatt drágult majdnem a duplájára, tavaly ősszel a képviselőtestület még 200-250 millió forint értékű beruházásra adott felhatalmazást a polgármesternek. Ezt azonban két hónappal később a testület visszavonta, és 590 millióra emelte a célra biztosított fedezetet.

A felújítást a Parkfenntartó – Kertészeti és Szolgáltató Kft. és a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft. közösen végzi bruttó 589 millió forintért. Egyedüli ajánlattevőként nyerték el a munkát. Az egyik meghívott pályázó azonban vitarendezési kérelemmel fordult az önkormányzathoz, mert a kiírást kifejezetten versenyszűkítőnek tartja. A kiírás szerint ugyanis csak az pályázhatott, aki egyetlen referenciamunkán belül is teljesítette már mindazokat a feladatokat, amelyeket a Pillangó parkban kell elvégezni. Ha egy cég eddig csak külön projektben épített például játszóteret, és külön projektben 10 hektáron kutyafuttatót, az eleve esélytelenül indul.