Hiába alaptörvény-ellenes, nem vonja vissza a Stop Sorost a kormány

2018. február 11. 12:34 - szerző: 168 Óra/MTI

Szó sem lehet a Stop Soros törvénycsomag visszavonásáról - jelentette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, reagálva az előterjesztéssel kapcsolatos bírálatokra. Hangsúlyozta: a migrációt meg kell állítani, és meg kell fékezni azon szervezeteket, amelyek támogatják vagy szervezik azt.

Az államtitkár kijelentette: tipikusan Soros György által finanszírozott szervezetek akarják visszavonatni az előterjesztést, a többi között a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület, a Transparency International vagy a Magyar Helsinki Bizottság.

Tuzson Bence szerint a tervezetről szóló társadalmi vita keretében több mint hatszáz érdemi véleményt kapott a kabinet, többségük támogatja a csomagot vagy még szigorítana is azon.

Az észrevételekben a többi közt a 25 százalékos határvédelmi illeték megemelését, a büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezik, vagy azt, hogy az érintett szervezetek csak magyar bankoknál vezethessék számlájukat.

Ezzel szemben – mint megírtuk – a Magyar Helsinki Bizottság hosszú levélben sorolta fel a Miniszterelnöki Kabinetirodának, milyen alkotmányos, állampolgári jogok sérülhetnek a Stop Soros elfogadásával. Szerintük ugyanis a csomag számos alapvető szabadságjogot elvitat a társadalomtól, így például a véleményalkotás vagy az egyesülés egyenlő szabadság jogát. Azzal, hogy az állam elfogadhatatlan feltételek alapján akarja meghatározni, melyik civil szervezet közhasznú, végeredményben minden olyan állampolgárral szemben is fellép, aki a közhasznú szervezeteket támogatásra méltónak találja vagy igénybe kívánja venni a szolgáltatásaikat – írta a Helsinki, amely szerint csaknem ezer szervezetről és több százezer polgárról van szó.

„Mivel sem a javaslatcsomag szándéka, sem tartalma, sem formai megoldása nem felel meg az alkotmányos jogállamiság elemi követelményeinek, ezért a törvénytervezetek azonnali és teljes visszavonását tartjuk egyedül lehetséges megoldásnak. Ezt várjuk el Magyarország Kormányától” – írták.