Hiába a teljes ellenzéki összefogás, a Fidesz-KDNP jelöltje győzött Solymáron

2017. december 10. 21:13 - szerző: 168 Óra/MTI

Dalos Attilát, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották a Pest megyei Solymár 6. számú egyéni választókerülete önkormányzati képviselőjévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a település jegyzője, a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

A solymári választókerületben azért tartottak időközi önkormányzati választást, mert a korábbi képviselő, Gaal Gergely (Fidesz-KDNP) lemondott az önkormányzati képviselői mandátumáról, mivel országgyűlési képviselő lett.

A megüresedett képviselői helyért hárman indultak: Dalos Attila (Fidesz-KDNP), Pálmai Ferenc (Munkáspárt) és Kárpáti Zsuzsanna (független).

Beregszászi Márk jegyző elmondta, hogy az 1024 választásra jogosult polgárból 404 ment el  szavazni. Közülük 396-an érvényesen voksoltak. Az előzetes eredmények szerint Dalos Attila 225, Kárpáti Zsuzsanna 169, Pálmai Ferenc 2 szavazatot kapott.

Pedig a függetélen jelölt támogatására példátlan ellenzéki összefogás jött létre. November közepén öt ellenzék párt közölte (DK, Együtt, LMP, MSZP, Párbeszéd), hogy Kárpátit támogatja. Ebben az önkormányzati választókerületben tehát még a közösködést nem vállaló LMP is beállt az összefogásba. Sőt, néhány héttel, s némi huzavonával később a Momentum Mozgalom is bejelentette, hogy támogatják a közös ellenzéki jelöltet, sőt, az aktivistáik már segítettek is Kárpáti Zsuzsa plakátjainak kiragasztásában.

Tehát Kárpáti mögött egy MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd-LMP-Momentum koalíció sorakozott fel, ráadásul a Jobbik is segíti a jelöltet azzal, hogy nem indul ezen a választáson.

A választást értékelve a Fidesz megállapította, hogy a solymáriak nem kértek a „bevándorláspárti" ellenzéki jelöltből. Az ellenzéki pártok – legalábbis az MSZP és a Liberálisok – viszont biztatónak érzik az eredményt. A szocialisták a vereség után közölték: egyértelművé vált, hogy a közös indulás a győzelem forgatókönyve, még üzentek is minden pártközpontba, hogy ez alapján hzzanak döntést.