114 millióért megveszi az állam a Hévíz–Balaton Airportot

2020. augusztus 14., 11:12

Szerző:

Bár még jelenleg Hévíz önkormányzatának tulajdonában van, állami kézbe kerül a sármelléki repülőteret üzemeltető Hévíz–Balaton Airport Kft. 90 százalék – számolt be a Magyar Közlönyben megjelent legújabb kormánydöntésről a Magyar Nemzet.

Újraindultak a légi járatok Sármellék és Moszkva között
Fotó: Varga György

Az indoklás szerint a lépéssel hatékonyabban felhasználhatók a Sármellék és Zalavár határában fekvő repülőtér állami támogatásai, amelyek így ellenőrizhetőbbek is lesznek. A tranzakcióval kapcsolatos ügyekkel Bártfa-Mager Andreát, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg a kormány.

A cég értékét a független vagyonértékelő 114 millió 149 ezer forintban állapította meg. 

A repteret üzemeltető cégben a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.

A Balaton-közeli repülőtér elsősorban charterjáratokat fogad: a weboldalán olvasható aktuális menetrend szerint augusztus 26. után a 2016-ban Stralsundban alapított SundAir chartercég közlekedtet járatokat különböző németországi úti célokról (Drezda, Erfurt és Lipcse) Sármellékre. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.