Hétfőn újra tüntetni fognak az Orbán-kormány ellen, az ellenzéki képviselők az MTVA székházában éjszakáztak

Addig maradnak, amíg a követeléseiket élő adásban fel nem olvassák. Ez történt vasárnap.

2018. december 17., 04:30

Szerző:

  • Vasárnap több mint tízezer ember ment el arra a tüntetésre, amelyet Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr! címmel hirdettek meg, tiltakozásul az Orbán-kormány politikája, a Munka törvénykönyvének a módosítása és a Trócsányi László igazságügyi minisztertől függő közigazgatási bíróságok  felállítása ellen.
Fotó: Merész Márton
  • A tüntetők délután háromkor tartották a gyülekezőjüket a Hősök terén, ahonnan az Andrássy út–Oktogon–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalon Kossuth térig vonultak. Létszámuk vonulás közben nőtt tízezer fölé, az egész Alkotmány utcát elfoglalták.
  • A demonstráción a szakszervezetek, az ellenzéki pártok és a diákszervezetek is képviseltették magukat. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke húszezerre becsülte a tüntetők létszámát.
  • Soprontól Szegedig több nagyvárosban is tüntettek.
  • A budapesti tüntetés fél hét előtt hivatalosan véget ért, ami után a momentumosok a Margit hídon, a jobbikosok a Lánchídon át indultak el az MTVA székháza, a Kunigunda út felé. A momentumosok egy órával később futottak be, mint a jobbikosok, mert ők Fekete-Győr András és a két független képviselő, Szél Bernadett és Hadházy Ákos vezetésével gyalog érkeztek, a jobbikosok HÉV-re szálltak.
  • Az MTVA székházánál összegyűlt tömeg előtt Fekete-Győr András felolvasta az ellenzék követeléseit.

A rabszolgatörvény azonnali visszavonását,

kevesebb rendőri túlórát,

független bíróságokat,

Európai Ügyészséget,

független közmédiát

akarnak. 

  • Tíz ellenzéki országgyűlési képviselő ezután bement az MTVA székházába, hogy az M1-en élő adásában felolvassák a fenti követeléseket. Bár a törvény szerint képviselői igazolvánnyal szabadon bemehetnek bármilyen közintézménybe, egy szerkesztőségig vagy stúdióig sem jutottak el, mert nem engedték őket. A székház biztonsági főnöke még háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetőzött, azt állítva, hogy „közintézmény rendeltetésszerű működésének a megzavarását” ennyivel büntethetik.
  • Eközben kint a tüntetők nekifeszültek a kivezényelt rohamrendőröknek, repültek az üvegek és a petárdák, amire rendőri részről könnygáz volt a válasz. Az országgyűlési képviselők többször is kimentek megnyugtatni a tömeget, ami többé-kevésbé sikerült is, például az ígérettel, hogy ők a végsőkig ki fognak tartani, és nem mozdulnak az épületből, amíg az M1-en a követeléseiket fel nem olvassák. Ennek érdekében mobiltelefonon Papp Dánielt, az MTVa jelenlegi vezérigazgatóját, de ő egyszer sem vette fel a telefont.
Fotó: Merész Márton
  • Hétfő hajnali fél kettőre már csak körülbelül 50 tüntető maradt az MTVA székháza előtt.
  • Az ellenzéki országgyűlési képviselők bent éjszakáztak az épületben. Jelenleg 11 országgyűlési és két EP-képviselő – az MSZP-s Ujhelyi István és Szanyi Tibor – van bent. Egy sminkszobában virrasztottak, többségüknél pedig nincs ott a személyes holmija, amikor ugyanis kimentek a tömeghez, nem egyszerre és nem ugyanazon a bejáraton engedték vissza őket. Szél Bernadett a Facebookon többször élőben közvetít.
  • Hadházy Ákos hétfőre újabb ellenzéki tüntetést hirdetett, hat nap alatt, szerda óta már az ötödiket.

A vasárnapi eseményekről szóló első hírfolyamunkat ide, a másodikat ide kattintva olvashatják el. Két szuper képgalériánk is van, itt és itt nézhetik meg őket.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.