Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Hétfőn durva zivatarokkal kezdődik a valódi ősz: felhőszakadás, viharos szél és jégeső vár ránk

2019. szeptember 8. 16:30 - szerző: 168 Óra/MTI

Már vasárnap kora estétől, dél felől ismét záporos-zivataros tömbök érkeznek, illetve alakulnak ki Magyarországon, amelyek nagyobb eséllyel a középső és nyugati országrészt érintik. Éjfélig felhőszakadásra legnagyobb eséllyel északnyugaton számíthatunk - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Hajnaltól újabb hullámban várható zivatarok érkezése, ezúttal már nyugat felől. A kiterjedtebb csapadékzóna előreláthatólag hétfőn késő délelőtt válik intenzívvé a Dunántúl keleti, valamint az Alföld nyugati tájai felett, ekkor akár heves zivatarok is kialakulhatnak. A rendszer hétfő kora este érheti el a Tiszántúlt, majd keddre virradóra legyengülve elhagyja az országot.

A mai, illetve éjszakai zivatarokhoz elsősorban nagyobb csapadék (10-20 mm) társulhat, de néhol jégeső és erős, viharos (50-70 km/h) széllökések is lehetnek. Holnap a zivatarokat már nagyobb eséllyel kísérheti felhőszakadás (20-30, főleg az Északi-középhegységben lokálisan akár ezt meghaladó mennyiség), valamint jellemzőbbek lehetnek a viharos (70-90 km/h) lökések is.

A jövő héten változékony idő várható. Kedden a hajnali ködfoltok feloszlását követően országszerte napos idő várható csapadék nélkül. A minimumhőmérséklet 7-14, a maximumhőmérséklet 21-26 fok között alakul.

Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett délután nyugaton helyenként eső, zápor előfordulhat. A leghidegebb órákban 5-15 fok lesz. Napközben keleten 25-30, nyugaton 22-25 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön kezdetben elszórtan még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd fokozatosan megszűnik a csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb hőmérséklet 23-28 fok között alakul.

Pénteken a reggeli ködfoltok feloszlását követően napos, csapadékmentes idő várható. A minimumhőmérséklet 9-16, a maximumhőmérséklet 24-28 fok között alakul.

Szombaton elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor. Helyenként megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban 10-16 fok lesz. Napközben 21-26 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap lassanként mindenütt megszűnik a csapadék. A szél viszont gyakran lesz erős, néhol viharos lökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-15, a legmagasabb hőmérséklet 15-20 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.