Karcsi, ez már a valóság! – Herényi Károly indul, és nem fél, hogy a Fidesz utánanyúl emiatt

Megpályázza a balatonföldvári polgármesterséget Herényi Károly, az MDF egykori elnöke. A függetlenként induló politikus tizenhárom évvel ezelőtt már megmérkőzött a posztért. Akkor nem járt sikerrel, de korábban a környék országgyűlési képviselője volt. Nemrég ért véget a pere, amelyet az UD Zrt. ügyében indítottak ellene és Dávid Ibolya ellen. Szerinte a Fidesznek az volt a célja, hogy kivonják a közéletből, a politika élvonalából. Azt mondja, az együttműködés kultúráját akarja kialakítani a városban. Az ellenzék várhatóan nem indít rá ellenjelöltet.

2019. augusztus 10., 14:15

Szerző:

– Karcsi a másik házban lakik – lassít mellettünk egy autó. Egy idegen ház előtt téblábolunk egy ideje. Nem kérdeztük, a sofőr mégis tudja, mi járatban vagyunk a balatonföldvári mellékutcában. Meleg van. Herényi Károly a kertből kiabál, erre jöjjenek! Mellénk parkol útbaigazítónk is, Kovács Zsolt nyugdíjas orvos, aki szintén a volt MDF-es politikushoz tart. A kertben ülünk le egy pedáns ikerház egyik felében. Kapunk frissítőt, gyümölcsöt. Herényi Károly pólóban feszít, a Facebookon jelentette be, hogy indul a helyi polgármesteri tisztségért. „Feltett szándékom Balatonföldvár lakói között az együttműködés kultúrájának erősítése, a ma országosan domináló szembenállás »kultúrája« helyett, ahogy ezt a magyar Országgyűlésben éveken át tettem.”

Unatkozott? Tenni akar? Megszabadult egy hosszú per terhétől? Mindhárom igaz.

Fotó: Merész Márton

Gyógyszerkészítő a szakmája, politikai pályája előtt varrodája volt, a rendszerváltozás idején lépett be az MDF-be, volt szóvivő, frakcióvezető, elnök. Aztán vádlott. Az úgynevezett UD Zrt.-ügyben megrótta a bíróság, mert az ítélet szerint Dávid Ibolya elnökkel rábírták Almássy Kornélt, hogy lépjen vissza az MDF-elnöki jelöléstől. 2008-ban a privát biztonsági cég vezetőinek beszélgetéseit tartalmazó hangfelvételek láttak napvilágot, amelyek szerint sok-sok egyéb akció mellett Almássy jelöltsége érdekében gyűjtöttek adatokat Dávid Ibolyáról. Az akkori – Dávid Ibolya lemondását követően néhány hétig – ügyvezető elnök ennek kapcsán támadta riválisát, azonban az ügyészég nem az adatgyűjtést, hanem Dávid Ibolya Almássyról tett állításait kezdte vizsgálni. Herényi azt mondta, az ítéletnek semmi köze sincs a valósághoz. Dávid Ibolyával együtt úgy érezte, a Fidesz meghurcolta őket.

– Nyolc évig tartott a per, ez akadályozta a politikai szerepvállalásomat. Az volt a céljuk, hogy kivonjanak a közéletből, a politika élvonalából – mondja mosolyogva.

Most nyugdíjas, két házasságból négy lánya és tizenkét unokája van.

Úgy került Földvárra, hogy valamikor a hetvenes években itt nyaralt, és megtetszett neki egy lány. 1981-ben elvette, társasházban laktak, aztán építkeztek, azóta egy ikerházban élnek. Annak idején ingázott: reggel ötkor ült autóba, fél hétre már a parlamentben volt. Van egy régi, negyvenéves vitorlásuk, az Angyalbandi, azzal járják a Balatont. Korábban kajakozott a Dunán, vett egy Lilla nevű hajót, és utána jött a balatoni vitorlás. Kicsit korhadt már, az oldalán befolyik víz, meg kell javítani. Feleségének is van hozzá jogosítványa, így aztán hajókázás közben a férj megihat egy pohárka bort. Emellett ír, könyvet Lendvai Ildikóval, újságnak cikket, és nyilatkozik tévékben.

De miért kell most megszakítani ezt a nyugodt nyugdíjas időszakot?

– Sokan kértek, hogy induljak – mondja.

– Mit szólt a család, hogy visszatér?

– Már megint?! Így sóhajtottak – meséli nevetve.

– És nem fél, hogy ön után nyúl a Fidesz?

– Borzasztó világ lenne – mondja.

Fotó: Merész Márton

– Nem lenne! Karcsi, ez már a valóság! – vág közbe Kovács Zsolt. Korábban ő is MDF-tag volt, dolgozott orvosként Salgótarjánban, Földvár környékén két faluban is, és amikor megtudta, hogy barátja indul a polgármesterségért, megpróbálta lebeszélni. Végül fordítva sikerült: Herényi győzte meg őt, így beállt mögé.

– Ez igaz, már lefotóztak, hogy az egyik régi ismerősömmel kávézunk egy presszó teraszán – meséli Herényi.

Szabó József érkezik, ő is nyugdíjas, hetvenéves, a vendéglátásban dolgozott korábban, DK-s aktivista, Herényi mögött áll.

– Vérfrissítés kell – mondja. – Új stílus Földváron.

A kikötőbe autózunk. Herényinek belépője van. ’98-ban ő avatta fel a kikötőt. Mutatja, hogy a szabad strand egy részéből parkolókat alakítottak ki, másutt fizetőssé tették a strandot.

A háttérben a régi pártüdülő. Most hotel, külföldi tulajdonosoké. A parton egy betonkolosszus, a vállalkozó nem újítja fel az épületet, kivár. Mészáros Lőrinc balatoni terjeszkedése idáig is elért, egyik érdekeltsége vásárolt egy régi minisztériumi vendégházat, egyelőre nem tudják, mi lesz vele, talán apartmanház lesz abból is. Most be van zárva. Apartmanházak szezonja van manapság a Balatonnál, Földváron ősszel várhatóan újabb két épületet adnak át. Herényi Károly szerint így ötszáz fővel bővül a település. A kevésbé tehetős réteg lassan kiszorul a Balaton mellől.

– Tárgyaltam az ellenzéki pártokkal, egyik sem indít rám jelöltet – mondja.

Hogy mekkora a támogatottsága? Nem tudja. Két hete kezdték a kampányt, nincs felmérésük róla. Az biztos, hogy neki és Kovács doktornak van respektje Földváron. Tapasztaltak.

– Annyit tudunk, hogy legutóbb 47 százalék szavazott a Fideszre, a többi akár ránk is szavazhat – mondja.

– Honnan lesz pénze a kampányra?

– A szórólapok nem kerülnek sokba, a terembérletet is ki tudjuk majd fizetni. De nem pénzről szól majd a kampány – mondja. – A jelenlegi polgármester hívei azt mondják, hogy nem tettem semmit Balatonföldvárért. Országgyűlési képviselőként 44 település tartozott hozzám. A legfontosabb ígéretem az autópálya volt, és az meg is épült egészen az országhatárig.

Fotó: Merész Márton

2006-ban a Közkincs Egyesület támogatásával, független jelöltjeként indult a polgármester-választáson, de lemaradt egy független és a fideszes jelölt mögött. A fideszes Holovits Huba már kilenc éve vezeti a tóparti várost.

– Ő azt a politikát képviseli, amit a Fidesz az országban. A helyi kedvezményekre jogosító városkártya messze nincs kihasználva, a járdákat felújítják ugyan, de ez nem érdem, miközben az idősek egész napos ellátása megoldatlan. Felülvizsgálnám a fizetős parkolók és strandok helyzetét is – sorolja Herényi.

A strand melletti sétányon sétálunk. Körülöttünk fürdőzők, a láthatárig szinte csak bokáig ér a víz.

– Azt tudja, hogy életem első interjúját a 168 Órának adtam? – kérdezi. – A semmiből jöttem. 1993-ban Frei Tamás kérdezte, miért pont engem választottak MDF-szóvivőnek. Tapasztalatlan voltam, kezdő, még azt sem tudtam, mit jelent az off record kifejezés. Ideiglenesen bíztak meg, mégis megálltam a helyem. / Pungor András

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.