Helyettes államtitkárként a közjegyzői díjemelésen dolgozott Bodzási Balázs, most már ő is közjegyző

2019. január 18., 09:17

Szerző:

Közjegyzői irodát nyitott Bodzási Balázs, az Igazságügyi Minisztérium korábbi helyettes államtitkára. A tárcánál 2014-től Bodzási volt a magánjogi jogalkotás felelőse, és részt vett a közjegyzőkre vonatkozó szabályok átalakításában. A 24.hu forrásai szerint az ő feladata volt a közjegyzői díjak emelését célzó rendelet előzetes kormányzati egyeztetésének összefogása is.

Bodzási helyettes államtitkári megbízatását – lemondása miatt – 2018. július 19-i hatállyal szüntette meg Orbán Viktor miniszterelnök. Bodzási ekkor már három hónapja közjegyző volt.

A közjegyzőket az igazságügyi miniszter nevezi ki. Bodzási esetében a portál szerint az történt, hogy Trócsányi László miniszter az országgyűlési választás előtti napokban megadta a közjegyzői kinevezést helyettes államtitkárának, aki ezután még hónapokig foglalkozott a közjegyzői ügyekkel. Ez idő alatt viszont közjegyzőként nem vett fel fizetést.

Fotó: Véssey Endre/IM

A portál érdeklődésére Bodzási azt válaszolta, hogy a közjegyzői díjrendelet közigazgatási egyeztetésére csak jóval ezt követően került sor, amikor ő már nem volt helyettes államtitkár.

A rendeletet tavaly augusztusban, pár héttel Bodzási távozása után tették közzé, a portál forrásai szerint viszont egy ilyen rendelkezés előkészítése hónapokig tart, ezt pedig július 6-áig Bodzási koordinálta.

A módosítás értelmében a közjegyzői munkadíj 200 millió forintos ügyértékig minden ügyértéksávban 4500 forinttal emelkedik majd, egy óra munkadíja pedig 1500-ról 5500 forintra nő.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.