Filmet forgatott élményeiről az iráni apa, aki tizenegy hónapja van a röszkei tranzitzónában a gyerekével

2019. november 14., 11:55

Szerző:

Az iráni Abouzar Soltanit és tízéves fiát 11 hónapja tartják fogva a röszkei tranzitzónában. Soltaniék itt akartak menedéket kérni, de a hatóságok nem hajlandók érdemben meghallgatni őket.

A férfi filmet forgatott élményeiről, amelyet csütörtökön este mutatnak be a Verzió fesztiválon - írja a Helsinki Bizottság. A szervezők meghívták a menekült férfit és a fiát is, de nem engedik ki őket.

Soltani Iránban egy egészségügyi szolgáltatónál dolgozott PR-osként és dekoratőrként. Meneküléséről annyit lehet nyilvánosan mondani, hogy mást gondolt a világról, mint az Iránban uralkodó nézet, ezért zaklatták. Három és fél éve döntött úgy, hogy fiával együtt elhagyja hazáját. Bulgárián és Szerbián keresztül érkeztek a tranzitzónába, ahol beadták a menedékkérelmet.

A kérelmet nem akarták kivizsgálni, mert a biztonságosnak ítélt Szerbián keresztül érkeztek. Kiutasították őket, de a szerb hatóságok nem veszik őket vissza, ezért az új kiutasítási célpont Irán lett. Soltaniék három pert is indítottak a magyar állam hatóságaival szemben, amelyekben a Magyar Helsinki Bizottság látja el a képviseletüket.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.