Heller Ágnes: A zsarnoki uralom mindig elbukik, csak az kérdés, hogy a magyarok bírni fogják-e ép ésszel

2019. május 5., 15:07

Szerző:

hvg.hu figyelt fel arra, hogy a filozófus írt egy cikket a spanyol El Paísnak Magyarországról, amelyben azt állítja, hogy az orbáni illiberális demokrácia tényleg valami új, amelyet sem a fasiszta, sem a populista jelzővel nem lehet helytállóan jellemezni. Azért nem fasiszta, mert vannak ellenzéki pártok, nincs halálbüntetés, és azért nem populista, és amúgy is – jegyzi meg Heller Ágnes –,

Orbán Viktor nem antiszemita, csak a hatalom érdekli. szilárd meggyőződései sincs, csak a hatalom érdekli,

populistáként pedig azért nem lehet aposztrofálni, mert a populizmus nem épít ki a NER-éhez hasonló oligarchiát. Az Orbán-féle illiberális demokráciára a leginkább egyszerűen a zsarnoki uralom kifejezést lehet használni rá, és bár neve még nincs, a Magyarország lehet a modellje, a putyini Oroszország és az erdogani Törökország pedig hasonlóságokat mutat vele.

„A zsarnoki uralom mindig elbukik, de még várat magára, hogy a magyarok fogják-e bírni ép ésszel legalább ahhoz, hogy újrakezdjék. Az Európai Unió az utolsó esély, hogy a kontinens politikailag és kulturálisan is meghatározó szereplő maradjon a világon. Ha az Európai Unió kudarcot vall, Európának lesz múltja, jelene azonban nem, jövője pedig még kevésbé, ami azt jelenti, hogy bevonulhat a múzeumokba”

– hangzik Heller Ágnes végkövetkeztetése. 

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.