Június 30-ig lehet pályázni a Hégető Honorka-díjra

2020. június 26. 17:34 - szerző: 168 Óra

A koronavírus miatt meghosszabbított határidővel és új témákkal is várja a Hégető Honorka Alapítvány azokat az alkotásokat, amelyek mozgókép vagy fotó-sorozat formájában mutatnak be társadalmi problémákat, illetve az ezekre adott lehetséges megoldásokat, válaszokat.

A díjra minden olyan, 2019. január 1. és 2020. május 31. között publikált online vagy televízióban bemutatott alkotással (mozgókép vagy fotó, fotó-sorozat) lehet pályázni, amely társadalmi problémákat tár fel, illetve megoldására ösztönző jó gyakorlatot, tanulságos, példamutató történetet mutat be, és járul hozzá az adott ügy megismeréséhez, megértéséhez. A koronavírus által okozott helyzetre reagálva a szervezők 2020.június 30 –ig meghosszabbították a nevezési határidőt, és a fentieken túl várják azokat a pályaműveket is, amelyek olyan témát mutatnak be,

amely a járvány okozta helyzetre valamilyen egyedi megoldással reagál.

A pályázatokat a Mészáros Antónia, Horvát János és Weyer Balázs újságírókból álló zsűri értékeli. A fénykép formájában beérkezett pályaműveket Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus bírálja el.

A Telenor hosszú évek óta támogatója a Hégető Honorka Alapítványnak, a Hégető Honorka-díj intézményének, így idén különdíjat ajánl fel egy olyan alkotásnak, amely azt mutatja be, hogy egy adott társadalmi probléma, helyzet estében miként hozott életminőség-javulást az internet-elérés vagy a digitális eszközök használata.

A Hégető Honorka-díjat a Hégető Honorka Alapítvány adja ki évente. A kisebbségekkel és a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó tévéműsorok készítői pályázhatnak rá.

A díjat az egy híján két évtizede autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka emlékére hozták létre. A marosvásárhelyi fiatal újságírónő az angol nyelven jelentkező Welcome to Hungary tv-magazin stábjában, mint nyelvi lektor kezdte a televíziós pályáját. Később szerkesztő-riportereként volt a szerkesztőség meghatározó munkatársa.  

Kezdetben a TV3 műsorait szerkesztette, ahol elsősorban az elesett emberek sorsával foglalkozó riportokat készített. A hátrányos helyzetű emberek realista bemutatásáért 1999-ben megkapta a Tolerancia-díjat. Utána rövid ideig a Magyar Televíziónál majd csaknem egy évig, haláláig, az RTL Klubnál dolgozott.

„Hégető Honorka mindannyiunk által tisztelt és szeretett kollégánk volt. Nem volt törékeny teremtés, rámenős riporterként dolgozott, aki - ha egy téma fontossá vált számára - mindent megtett azért, hogy egy riport elkészüljön, és valamelyik adásba be is szerkesszék. Pedig Honorka nem habkönnyű bulvár témákkal foglalkozott, hanem a legmélyebb nyomorról, szenvedő emberekről és bajba jutott polgártársainkról készített tudósításokat. Működésével őket képviselte. Sosem beszéltünk róla, de szerintem mindenki úgy hihette, hogy ő az, akinek nem történhet baja, mert keményebb mindannyiunknál.

Aztán jött a drámai baleset. Az RTL hírcsapata épphogy csak összeállt, a teammé válás hosszú útja előtt, és ő volt az első közülünk, akit elvesztettünk. Érthetetlen volt, és nehezen feldolgozható; egyáltalán nehezen hihető, hogy az a lány közülünk, aki nemrég kilépett a szerkesztőség ajtaján már soha nem fog visszajönni. Az alapítvány ötletét mindenki támogatta, és a család sem zárkózott el. Nővére az alapítvány egyik kurátora azóta is. Honorka szülei azóta ott voltak minden díjátadón, azt mondják, jólesik nekik, hogy lányukra gondolnak a kollégái „ - emlékezett Hégető Honorkáról, a róla elnevezett alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kotroczó Róbert a 168 Órának elmondta azt is: az elesettség és kiszolgáltatottság manapság nem trendi téma. Pont ezért fontos, hogy kiváló riporterek dolgozzák fel olyan módon, hogy az egyébként kevésbé érdeklődők is megnézzék ezeket a riportokat.

A pályázati kiírás részletei itt olvashatók.