Rengeteg pénz tűnhetett el Orbán havi egymilliót kereső szegénységügyi főtanácsadójának az alapítványánál

2018. február 1., 07:47

Szerző:

Nincs jele annak, hogy érdemi munka folyna a Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott fémjelezte Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnál – derül ki a Magyar Narancs cikkéből. Az egyik alapítványi program célkitűzése az volt, hogy önellátásra neveljen szegény családokat, a lap pedig szerette volna megtudni, hogy az alapítványnál mire fordítják azt a 750 millió forintot, amelyet 2010 és 2016 között kaptak, és amelyből 220 millió magyar adófizetői pénz volt, de az újságírók nem láthatták azokat a tanulmányokat, amelyeken az alapítványi munka nyugszik, és nem nézhettek bele a program végrehajtását ellenőrző monitoring rendszerbe sem. Amit viszont sikerült megállapítani, az az, hogy

az alapítvány késve adja le az elszámolásait a bíróságnak, arra, hogy a 2015-öst elküldjék, csak tavaly vették a fáradságot

Hegedűs Zsuzsa semmilyen beszámolót nem adott le a munkájáról, pedig ezt törvény írja elő,

az alapítvány utólag kozmetikázza a korábban leadott bevallásait,

utólag több tételt módosítottak, az állami MVM Zrt,-től és a Matolcsy-féle MNB egyik alapítványától a PADMA-tól érkező támogatás összegét

több tízmillió forint tűnhetett el az alapítványnál, a Magyar Narancs legalábbis talált egy 83 millió forintos hiányt, amelynek költségként szerepelnie kellene valahol, de egyszerűen nincs meg.

Mindez már csak azért is visszatetsző, mert Hegedűs Zsuzsa – Orbán Viktor társadalmi felzárkóztatással és a társadalmi konfliktusok kezelésével foglalkozó főtanácsadója – miniszterelnöki megbízottak között rekordnak számító havi nettó 920 ezer forintos fizetést kap, amely mellett még havi 136 ezer foriintot is elkölthetett étteremre és más reprezentációs kiadásokra.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hegedűs Zsuzsa 1976-ban elhagyta Magyarországot. Szociológiából doktorátust szerzett, kutatóként a társadalmi leszakadás megállításának a lehetőségeit vizsgálta. A fizetését firtató kérdéseket korábban azzal hárította el, hogy kevesebbet keres, mint amennyit Franciaországban kutatóként kapott. Amikor a Direkt36 ebben az ügyben megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, azt a választ kapta, hogy a névleg a gyermekéhezés ellen küzdő Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány vezetője az ideje jelentős részét a munkahelyén kívül, a leghátrányosabb helyzetű települések felkeresésével tölti. „Fontos kiemelni, hogy a főtanácsadó asszony ezeken a településeken nagy népszerűségnek örvend” – állította a minisztérium.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.