„Hé, Tiborcz! Drága lett a sötétség!” – A Nemzeti Nyomozó Irodánál tüntetnek az Elios-ügy miatt

2018. november 12. 18:03 - szerző: Ágoston Zoltán

Hétfő délután 17:30-kor kezdődött az a tüntetés, amelyet a Nemzeti Minimumról ismert Horgas Péter vezette Főnix Mozgalom hirdetett meg, tiltakozásul az ellen, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a nyomozást a 2015 áprilisáig Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István résztulajdonában lévő cég, az Elios Innovatív Zrt. gyanús közvilágítási pályázatainak az ügyében.

Fotó: Merész Márton

Az NNI annak ellenére szüntette meg a nyomozást, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálata szerint az érintettek a 35-ből 17 esetben szervezett csalási mechanizmust építettek ki, hogy a cég nyerjen.

„Annak ellenére, hogy az OLAF egyértelmű csalásokat tárt fel. Annak ellenére, hogy országszerte 14 megyében, 28 településen sötétségben tartják az embereket. Fel kell tennünk a kérdést a nyomozó hatóságnak:

Mégis mi folyik itt?!

Kiket védtek?

Kiket szolgáltok?

A bűn nem maradhat következmények nélkül. Fény kell hogy derüljön végre az igazságra!”

– hívta fel a figyelmet a Főnix Mozgalom a tüntetés Facebook-oldalán.

Fotó: Merész Márton

Az NNI székháza előtt tartott demonstráción Horgas Péteren kívül felszólal Gonda Bettina, az Eleven Gyál aktivistája és Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke, jelenleg független országgyűlési képviselő is.

Fotó: Merész Márton

A múlt héten derült ki, hogy a rendőrség ahhoz sem vette a fáradságot, hogy az ügyben elkérje az Elios sikerszériáját elindító városban, Hódmezővásárhelyen elnyert pályázatát. 

Az OLAF az ügyben azt javasolta, hogy az Euróőai BNizottság a 43,7 millió euró (több mint 13 milliárd forint) EU-s támogatás egészét vonja mewg Magyarországtól a visszaélések miatt. Hadházy Ákos szerint Tiborcz István két- és négymilliárd forint körüli összeghez juthatott hozzá illegálisan az Elios pályázati sikerszériája révén, Orbán Viktor viszont a vejéről szóló kérdést azzal rázta le, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Ettől függetlenül a történetnek nincs vége, a nyomozás megszüntetésére reagálva az OLAF jelezte, hogy az Európai Bizottság eljárást indított az ügyben. 

A beszédekről készített összefoglalónkat ide kattintva olvashatják el.