Hazugság

2012. augusztus 11., 09:48

Kormánypárti politikusok – ha tehetik – fölhánytorgatják, hogy a lelketlen szocialisták mennyire sanyargatták az embereket, így többek között a nyugdíjasokat a tizenharmadik havi járandóság megvonásával. Az emberséges Fidesz ilyet sosem tenne: ők a terheket az emberek helyett a multikra és a bankokra hárítják.

Még soha nem hallottam, hogy ilyenkor a vitapartner vagy a riporter visszakérdezett volna: a Fidesz talán visszaadta a tizenharmadik havit? Ha nem, akkor ők ugyanígy elveszik. Bajnaiék valóban elvették 2009-ben ezt a juttatást, de nem vésték kőbe, kétharmados törvénybe, alkotmányba vagy alaptörvénybe, hogy ennek örökre így kell maradnia. De ha így tettek volna, a kétharmad akkor is egy tollvonással eltörölhette volna ezt a megszorítást.

Ha visszamenőleg nem fizették is ki a 2009-ben elmaradt összeget – mondván, azt a szocialisták már eltapsolták (vagy zsebre vágták) –, 2010-től csak rajtuk múlt, hogy fizetnek-e. Amit tehát a szocialisták egy évre vettek el, azt a Fidesz folytatólagosan, most már harmadik éve.

Bajnai akkor járt volna el „eszesen” (fideszesen?), ha a tizenharmadik havi nyugdíj kifizetését csak 2009-re törli el, a többi legyen a következő kormány gondja. Akkor a Fidesz elgondolkodhatott volna, hogy elveszi-e nyíltan ezt a pénzt a nyugdíjasoktól (nem foghatta volna az előző kormányra). Bajnai azonban becsületes volt, nem akart senkit becsapni: tudta, hogy a költségvetés a belátható jövőben nem bír el ilyen kiadást.
A gondolatmenet persze minden más megszorításra is érvényes: ha az új kormány nem vonja vissza az előzőnek valamely intézkedését, az annyi, mint ha önmaga rendelte volna el azt.

Varannai László
Budapest