Indokolt esetben felmentés adható a házi karantén alól –döntött a törvényalkotási bizottság

2020. június 11., 18:20

Szerző:

Felmentést adhat a hatósági házi karantén alól a járványügyi hatóság különös méltánylást érdemlő esetekben - ilyen tartalmú módosítást fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló törvényjavaslathoz.

 A testület Salacz László (Fidesz) bizottsági alelnök szóbeli kezdeményezésére döntött a változtatásról, amely szerint a járványügyi hatóság egyes esetekben egyedi magatartási szabályt is megállapíthat a hatósági házi karantén helyett akkor, ha a járványügyi védekezés karantén nélkül is biztosított.

Hende Csaba, a testület fideszes elnöke ezt azzal egészítette ki: létezhetnek olyan családi, munkával vagy közmegbízatással összefüggő körülmények, amelyek ezt indokolják.

 A bizottság a törvényjavaslathoz egy olyan változtatást is elfogadott, amely a járvány miatt meghiúsult, utazási iroda által szervezett utakra vonatkozik: eszerint ha az ügyfél ezt elfogadja,

az iroda utalványt is adhat pénzvisszafizetés helyett.

A különleges gazdasági övezetekről szóló előterjesztéshez is hozzányúlt a testület. Eszerint a főváros és a megyei jogú városok területén a kormány

nem nyilváníthat különleges gazdasági övezetté területeket.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.