Házhoz jönnek a fővárosban a sárga és kék szelektív kukák

Márciustól kezdi el az FKF az egész fővárosra kiterjedő házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítését. A projekt megvalósítására összesen 5,1 milliárd forintot költenek, ebből 4,3 milliárd forint uniós forrás. Az EU irányelve szerint a házhoz menő gyűjtést 2015. január 1-jéig minden budapesti társas- és családi háznál lehetővé kell tenni.

2013. március 7., 06:14

Az FKF összesen 403 ezer új kuka kihelyezését tervezi a fővárosban. A projekt keretében a társas- és családi házak két új szelektív gyűjtőedényt kapnak: egy sárga fedeles kukát a műanyag és fémhulladékok, valamint egy kéket a papír gyűjtésére. A 2003 óta kihelyezett hulladékgyűjtő szigetek a rendszer kiépítésével párhuzamosan fokozatosan megszűnnek.

Az üveghulladékok gyűjtése ugyanakkor továbbra is szigeteken történik majd: ezek egy része a korábbiakkal megegyező helyen lesz, míg a társaság új konténerek elhelyezését is tervezi, elsősorban élelmiszerüzletek és bevásárlóközpontok közelében.

A programot bemutató szerdai sajtótájékoztatón György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes elmondta: a házhoz menő szolgáltatás kiépítése mellett egy új hulladékválogató üzem építését is tervezi a főváros, körülbelül 11 milliárd forintból, amelynek egy részét szintén uniós támogatásból fogják fedezni – írta az Index.

A főpolgármester-helyettes szerint a rendszer csak akkor lehet működőképes, ha ebben a lakók együttműködésére is számíthatnak. Egy az előadásában idézett tanulmány szerint Budapest ebben a tekintetben jelentősen el van maradva a szomszédos Ausztria fővárosától: míg Bécsben tíz emberből nyolcan hajlandóak lennének szelektíven gyűjteni a hulladékot, és ezt heten meg is teszik, tíz budapesti közül erre csak heten mutatnak hajlandóságot, és mindössze hárman jutnak el a megvalósításig. György István nem titkolta, hogy az új rendszer bevezetése „kellemetlenséget is fog okozni”, mivel a családi házaknál két újabb kukát kell majd elhelyezni, ez azonban a fizikai kényelmetlenségtől eltekintve pluszköltséget nem fog jelenteni a lakóknak.

A projekt keretében az FKF hatvan új CNG (sűrített földgáz) által hajtott járművet is beszerez, ezek üzemeltetéséhez körülbelül 150, a program megvalósításához pedig összesen 200 új alkalmazottra lesz szükségük.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.