Itt vannak a részletek a határzárról: a focisták akkor is kijárhatnak, ha vírusosak

2020. augusztus 31., 09:11

Szerző:

Vasárnap délután megjelentek a Magyar Közlönyben az új járványügyi szabályok részletei – szúrta ki a Hvg.hu. 

Kiderült, hogy a nem magyar állampolgárokra vonatkozó tiltás nem vonatkozik mindenkire. Magyarországon dolgozó sportszakember, szállítmányozó, és mindenki, aki igazolni tudja, hogy az elmúlt fél évben elkapta a koronavírust, akkor is beléphet az ország területére, ha nem magyar állampolgár. Nekik ilyenkor két hétre karanténba kell vonulniuk, ahonnan csak két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív teszt után jöhetnek ki. Külföldről hozott teszttel nem váltható ki a kötelező karantén, ez alól kivételek a sportolók.

Az UEFA szabályai szerint viszont a sportolóknak az is elég, ha egy darab, legfeljebb három napos negatív teszttel érkeznek. A külföldről visszatérő magyar sportolónak két teszt kell, hogy kikerüljön a karanténból, ezek között 24 órának kell eltelnie, és egyébként ő a hatósági házi karantén alatt is közlekedhet a lakás és a sporközpont között. Mivel nincs olyan megkötés, hogy kizárólag egyéni sportolókra vonatkozna ez a szabály, a fentiek alapján egy igazolt negatív teszttel még nem rendelkező csapatsportoló is eljárhat edzésre.

Rendőrök is adhatnak felmentést a belépési tilalom alól külföldieknek. Ha Magyarországon folyik perük, ha itt tanulnak diákként, ha családi eseményen kell részt venniük (lakodalom, keresztelő, temetés), akkor egy ilyen felmentéssel léphetnek be az országba. Ehhez egy angol nyelvű kérelmet kell előre beadni, 

A napi ingázókra is külön szabály vonatkozik. A külügyminiszter által meghatározott szomszédos államokból Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra a határtól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de a 30 kilométeres sávot nem hagyhatják el.

Vasárnap csúcstalálkozót tartott Ausztria, Csehország és Szlovákia házelnöke, amin arról döntöttek: a határok lezárása az utolsó intézkedés, amit meghoznának, el szeretnék kerülni, amíg lehet.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.